Na Pavla Dvořáka spomínajú historik Dušan Kováč aj režisér Milan Homolka

Dušan Kováč bol Dvořákovým dobrým priateľom. S režisérom Milanom Homolkom Dvořák roky spolupracoval a pripravovali projekt, ktorým chcel uzavrieť svoju filmografiu.

21.12.2018 18:42
Pavel Dvorak,historik,Budmerice Foto:
Pavel Dvořák niekoľko desaťročí popularizoval výsledky historického bádania.
debata

Dušan Kováč
historik

Pavel Dvořák bol môj dobrý priateľ, bol tým človekom, ktorého historiografia potrebuje, pretože všetky veci, ktoré odborná historiografia vyskúmala, dokázal spopularizovať, hlavne tie staršie dejiny, to bola jeho vášeň, archeológia a stredovek, ale zahrnoval aj iné oblasti dejín. Robil to s nadšením, s láskou, bolo to pre neho povolanie. Bola to jeho celoživotná úloha popularizovať históriu. Myslím si, že veľa študentov, ktorí idú študovať históriu, vďačí za to, že ju idú študovať, aj jemu a jeho popularizácii, či už v televízii, rozhlase alebo v jeho vydavateľstve RAK.

Milan Homolka
režisér a kameraman

Bol to krásny, vzdelaný, dobrý, úprimný človek, nielen, čo sa týkalo jeho povahy a vzťahu k iným ľuďom. Keď nepomohol, tak neublížil. Nebol to žiaden horenos, dokázal sa porozprávať s každým. Tiež to bol veľký profesionál a svoju prácu robil s chuťou. Veľmi dobre sa s ním spolupracovalo. Bol vždy pripravený, ohľaduplný. Vždy som sa tešil, čo nové zase napíše. Nikdy nezaháľal.

Napríklad keď sme boli v Leviciach na hrade a tam sa od riaditeľky dozvedel niečo nové, hneď sa v tom začal vŕtať. Bol to neustále tvorivý človek a navyše mal mladého ducha. Pre slovenskú kultúru spravil toho veľmi veľa. Odišla jedna veľká osobnosť, s ktorou som spolužil nielen pracovne, ale aj súkromne. Stretávali sme sa, rozprávali sme sa o prírode, o zvieratách, o knihách. Zvieratá mal obrovsky rád, jazdil na koni. Bol mojím vzorom aj v tom, aký mal vzťah k svojim deťom, k svojej manželke. Pracoval som s ním niekoľko desaťročí.

V poslednom čase sme pripravovali projekt, ktorým chcel uzavrieť svoju televíznu filmografiu. Nakrútil nejakých 140 alebo 160 historických filmov a z nich vybral niekoľko, ku ktorým sa chcel vrátiť. Išlo o filmy, kde sa história, ktorú sme nakrútili pred 10 – 15 rokmi, posunula, objavilo sa čosi nové. Bol to jeho sen. Ešte pred asi desiatimi dňami sme hovorili o tom, že sa stretneme a budeme o tomto projekte hovoriť. Na jar sme na ňom mali začať pracovať. Je veľká škoda, že odišiel.

VIDEO: Pavel Dvořák v TV Pravda – v ankete osobností 4. decembra 2018 odpovedal, kto je podľa neho najväčší Slovák…

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #historik #dejiny #Pavel Dvořák #literatúra faktu