Rok 2018: Zbohom Joan Baez malo nadčasovú príchuť

„Viete, že na Bratislavu mám mnoho spomienok. Som rada, že som späť. Keď som tu bola v roku 1989, snažila som sa vtedajšej vláde narobiť toľko problémov, koľko sa len dalo,“ spomínala s úsmevom hudobníčka Joan Baez na koncert Bratislavskej lýry počas svojej poslednej návštevy hlavného mesta v marci tohto roku.

29.12.2018 16:00
Joan Baez Foto: ,
Hudobníčka Joan Baez počas koncertnej rozlúčky v Bratislave v marci 2018.
debata

Slovensko v roku 2018 zažilo mnoho koncertov, len málo z nich však malo trvalú a osudovú príchuť ako práve koncertná rozlúčka americkej folkovej speváčky a aktivistky, ktorá v turbulentných časoch krajine opäť pripomenula hodnoty slobody.

Koncert Joan Baezovej z júna roku 1989 si diváci v Športovej hale na Pasienkoch, ale aj tisíce ľudí pri televíznych obrazovkách pamätajú ako oslavu slobody a predzvesť nežnej revolúcie. Hudobnej legende 60. rokov a autorke protestsongov sa vtedy podarilo prepašovať do haly popredné osobnosti Charty 77, okrem iných aj Václava Havla ako jej „bedňáka.“ Predtým, ako jej vypli elektrinu, ešte stihla vystúpenie v slovenčine venovať disidentom. Keď si Baez vybrala Bratislavu ako jedno z miest jej posledného turné Fare Thee Well, zjavne netušila, že bude musieť opäť obhajovať princípy, za ktoré sa počas celého života zasadzovala.

Protestujúcim davom na uliciach Baez venovala skladbu Boba Dylana Times They Are A Changing a publikum, aspoň slovenskú časť, následne zdvihla zo sedadiel odspievaním slovenskej hymny. Jej slovenčina nebola dokonalá, pomáhala si papierikom s foneticky prepísaným textom, každému v sále bratislavského Istropolisu však bolo v tom okamihu jasné, že je svedkom ďalšieho pamätného okamihu. Joan Baez sa rozlúčila, odkaz chrániť hodnoty, za ktoré prišla v roku 1989 bojovať, tu však nechala ako záväzok nielen pre súčasné, ale aj nasledujúce generácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Joan Baezová #Joan Baez #slovenská hymna #Ročenka Pravdy 2018