Vo veku 92 rokov zomrel nemecký spisovateľ Edgar Hilsenrath

Nemecký spisovateľ Edgar Hilsenrath, autor groteskného románu Nacista a holič, zomrel na zápal pľúc. Informoval o tom jeho francúzsky nakladateľ.

01.01.2019 09:53
Edgar Hilsenrath Foto:
Nemecký spisovateľ Edgar Hilsenrath na zábere z roku 2010.
debata

„Edgar Hilsenrath nás opustil. Kto si môže nárokovať, že sa na človeka pozerá humornejšie a s väčším pochopením, než tento nezaraditeľný autor? Ďakujeme, EDGAR, za všetko, čo si nám dal prečítať a prežiť,“ napísal na facebooku francúzsky nakladateľský dom Le Tripod.

Edgar Hilsenrath sa narodil roku 1926 v Lipsku do židovskej obchodníckej rodiny. V auguste 1938 utiekla jeho rodina pred nacizmom do geta v Rumunsku, kde žili jeho prarodičia. O tri roky neskôr bol deportovaný do ďalšieho geta na Ukrajine, ktoré v roku 1944 oslobodila Červená armáda.

Na konci druhej svetovej vojny sa Hilsenrath vrátil do Rumunska, neskôr odišiel do Palestíny, odkiaľ sa vydal späť do Európy, dlho žil v Lyone. Nakoniec sa v roku 1951 usadil na celých 25 rokov v Spojených štátoch. Tamojšiemu prostrediu sa nikdy neprispôsobil, živil sa náhodnými prácami a v nemčine literárne spracovával svoje skúsenosti.

V roku 1975 sa Hilsenrath vrátil de Nemecka, kde bol stál epovažovaný za nežiaduceho autora. Za jeho majstrovské dielo je považovaný román Nacista a holič, ktorý burleskným spôsobom zachytáva holokaust. Kniha zožala v Spojených štátoch v roku 1971 veľký úspech, ale nemeckí čitatelia si ho mohli v materinskom jazyku prečítať až o sedem rokov neskôr.

Medzičasom sa za Hilserathovo dielo postavili okrem iného nemeckí spisovatelia Heinrich Böll či Günther Grass. V roku 1989 dostal prestížnu nemeckú literárnu Cenu Alfreda Döblina za knihu Rozprávka o poslednej myšlienke, v ktorej holokaust porovnáva s masakrom poldruha milióna Arménov v roku 1915 Osmanskou­ ríšou.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Edgar Hilsenrath