Peter Salner: Židia na Slovensku po roku 1989

Monografia nedostala podtitul Komunita medzi budúcnosťou a minulosťou náhodou.

04.01.2019 05:00
debata (1)
Peter Salner: Židia na Slovensku po roku 1989

Autor sa v nej usiluje priblížiť čitateľom komunitu, ktorá má „janusovský“ rozmer. Jej príslušníci sa usilujú poznať a pochopiť, čo ich očakáva v dohľadných rokoch a prispôsobiť sa tomu.

Zároveň na nich neustále dolieha minulosť: vplyv histórie, antisemitizmus, dôsledky holokaustu, viacnásobné násilné prerušenie, ale aj tlak ortodoxného judaizmu, ktorý pre mnohých dodnes tvorí etalón židovstva. Hoci v praxi väčšinou už nie je funkčný, určuje priebeh sviatkov či bohoslužieb, kultúru a spôsob života veriacich a do určitej miery ovplyvňuje aj ľudí, ktorí sa viery z rôznych dôvodov vzdali. Na margo toho pražský rabín Efraim Karol Sidon uviedol, že Žid „môže sa chovať ako chce, ale vždy bude vedieť, k čomu sa nehlási. Čo opustil. Kultúru, ktorú – márna vec – vytváral Pán Boh. A Žid sa musí rozhodnúť: buď sa vráti, alebo zostane mimo seba“.

Etnograf a autor množstva vedeckých i populárno-náučných prác Peter Salner (1951) je dlhoročným pracovníkom Ústavu etnológie SAV, venuje sa urbánnej etnológii a sociálnej kultúre Židov. Veda / Ústav etnológie SAV

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Peter Salner