Mariateresa Di Lascia: Cesta tieňmi

Vďaka rozprávaniu Chiary, osamelej ženy v strednom veku, ktorá sa obklopená haraburdím v spomienkach vracia do detstva a raného dospievania, sa prenesieme do provinčného mestečka v povojnovom Taliansku.

09.01.2019 05:00
debata
zväčšiť Mariateresa Di Lascia: Cesta tieňmi
Mariateresa Di Lascia Cesta tieňmi Mariateresa Di Lascia: Cesta tieňmi

Rozoznie sa tak chorál ľudských osudov a vzťahov drsného kraja, v ktorom sa postavy usilujú prežiť svoju malú každodennosť na pozadí veľkých dejín. Ženy sa stávajú ľahkými obeťami mužského sebectva a zbabelosti. Román získal v roku 1995 najprestíž­nejšiu taliansku literárnu cenu Premio Strega.

Autorka píše elegantným štýlom a citlivo vykresľuje postavy, vďaka čomu ju prirovnávajú k Else Morante, jednej z najvýznamnejších talianskych spisovateliek. Di Lascia nepochybne patrí k literárnym predchodkyniam Eleny Ferrante, ktorej Neapolská sága uchvátila na celom svete. Napriek tomu, že ich štýl sa líši, obe sa zaoberajú tým, čo sa skrýva v duši žien.

Predčasne zosnulá talianska spisovateľka Mariateresa Di Lascia (1954–1994) bola známou ľudsko-právnou aktivistkou. Ako poslankyňa Európskeho parlamentu sa zasadzovala za zrušenie trestu smrti vo svete. V pozostalosti okrem románu Cesta tieňmi zanechala rukopisy románov Citové vzťahy, Chvost jašteričky a niekoľko poviedok.

V talianskom origináli Passagio in ombra (Feltrinelli 1995). Preložil Peter Bilý

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Mariateresa Di Lascia