Petr Gajdošík: František Vláčil. Život a dílo

Zásadná monografia o jednom z najvýznamnejších filmových tvorcov českej povojnovej kinematografie.

17.01.2019 05:00
debata
Petr Gajdošík: František Vláčil. Život a dílo
Petr Gajdošík František Vláčil Petr Gajdošík: František Vláčil. Život a dílo

Obsiahla publikácia ponúka životný i profesionálny príbeh Františka Vláčila (1024–1999) vo forme bohato zdokumentovaného textu, ktorého súčasťou je produkčná história všetkých jeho filmov i neuskutočnených projektov, ich dobová reflexia, ukážky zo scenárov a ďalších textov. Viac než analýze a výkladu filmových diel se chce kniha venovať skôr faktom a histórii.

Obsah je založený na podrobnom štúdiu filmových, písomných i tlačených prameňov z domácich i zahraničných archívov, z osobnej pozostalosti, na informáciách získaných z rozhovorov s Vláčilovými spolupracovníkmi.

Kniha vychádza bez pôvodne plánovaných obrazových príloh, keďže napokon nedošlo k dohode s dedičom autorských práv Františkom Vláčilom ml. Súčasťou faktografie knihy je kompletná filmografia režiséra diel ako Marketa Lazarová, Údolí včel či Adelheid, vrátane spoluprác na iných projektoch alebo neuskutočnených zámerov.

Petr Gajdošík (1968) pracuje ako archivár. Od roku 2002 spravuje internetovú doménu Nostalghia.cz zameranú na duchovnú a autorskú kinematografiu, kde sa na samostatných stránkach (nostalghia.cz/vla­cil) o. i. venuje i tvorbe Františka Vláčila. Príležitostne publikuje v tlači, ako hlavný editor sa podieľal na zborníku Marketa Lazarová. Studie a dokumenty (Casablanca 2009), ocenenom v roku 2012 Cenou Iluminace za vedeckú prácu. (česky)

Camera obscura

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Petr Gajdošík #František Vláčil