Juraj Bindzár: Zvon. Vidiecky román so zlým koncom

Všetko v tomto románe je vymyslené. Vymyslené sú mená, mestá, zvieratá i veci, ľudia živí a mŕtvi, slnko, mesiac, sneh, dážď i vietor, všetko je vymyslené, len démoni, len tí sú skutoční.

18.01.2019 05:00
debata
Juraj Bindzár: Zvon. Vidiecky román so zlým koncom
Juraj Bindzár Juraj Bindzár: Zvon. Vidiecky román so zlým koncom

Najnovšia knižka spisovateľa, tiež filmára, kultúrneho publicistu, pesničkára a Pezinčana vychádza s podtitulom Vidiecky román so zlým koncom.

Juraj Bindzár (1943) svoju básnickú a najmä prozaickú literárnu činnosť naplno rozvinul v zrelom veku. Za debut možno považovať jeho básnickú zbierku Krajina nespavosti (2000). V próze sa najprv realizoval knihou dvoch kriminálnych balád, odohrávajúcich sa v Anglicku a USA, Zabi ma nežne alebo Šibenica pre malého muža (2002) a následne knihou piatich kriminálnych príbehov zo súčasného Slovenska Prázdny hrob (2003).

Výrazný posun k epickej syntéze prejavil v románe, časovo zasadenom na koniec 19. Storočia, z národnostne zmiešaného územia v Slovenskej Vsi Tanec s mŕtvou slúžkou (2004). Po viacročnej odmlke vydal voľnú románovú dilógiu Bez dúhy (plebejský román) – 2011 a Hekuba, román herečky (2012).

Knižka Bez dúhy bola nominovaná na literárnu cenu Anasoft Litera 2012.

Orman

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Juraj Bindzár