Kniha: Legenda o jazyku a príbehy z Karlovho mosta

Najnovšia kniha Pavla Rankova Legenda o jazyku (vydal Slovart) má dve línie. V jednej sledujeme vzťah hlavného hrdinu, rozprávača, s tetuškou, v druhej partiu študentov histórie.

20.01.2019 09:00
debata
Pavol Rankov: Legenda o jazyku
Pavol Rankov Legenda o jazyku Pavol Rankov: Legenda o jazyku

Prvý príbeh sa odohráva na Slovensku, druhý v Česku, prvý v súčasnosti, druhý sa vracia do rokov normalizácie. Tetuška má psychické problémy a rodina sa o ňu stará. V kritických chvíľach sa u tetušky striedajú príbuzní. Väčšinou ich to zaťažuje, ale „priženený“ mladý muž je trpezlivý a je aj dobrý pozorovateľ. Zaujímajú ho spomienky starej ženy, aj tie, o ktorých rozpráva, keď je zdanlivo mimo. Jej vnímavý poslucháč nachádza v spomienkach skrytý zmysel a dopĺňa si tak obraz o tom, čo sa vlastne tetuške kedysi stalo, prečo sa nervovo zrútila a zostala poznačená na celý život.

Druhá línia deja odkrýva reálny život partie slovenských študentov histórie na vysokej škole v Prahe. Zaujímal ich najmä český stredovek, ale nedalo sa celkom skryť v tejto vzdialenej téme. Aktuálna politická situácia dobiedzala a študenti sa s ňou dostávali do konfliktu. Darmo sa chceli zaoberať už prebádanou postavou Jana Nepomuckého, skúmať históriu a význam tohto svätca v dejinách – pre režim boli podozriví. (V názve knihy ide totiž o jazyk Jana Nepomuckého, ktorý sa zachoval ako relikvia a práve v tom čase sa skúmala jeho pravosť.)

Autor románu rozvíja príbeh samotného Jana Nepomuckého, čo tvorí vlastne ďalšiu líniu knihy. Zaujímavé pre čitateľa budú aj vychádzky študentov na Karlov most, kde skúmajú sochu svätca. Iste si všetci s čerstvým záujmom slávnu plastiku pozrú aspoň na fotografiách. Žiaľ, ušľachtilé záujmy mladých ľudí sú pošpinené dobovými praktikami, študenti sa dostávajú do pozornosti ŠtB a príbeh sa dramaticky zauzľuje, zlo sa prelína aj s rodinnými vzťahmi.

Pavol Rankov postupne všetky nitky rozprávania podchytí a prepojí, takže výsledný vzor je silný. Upozorňuje na historické podobenstvá, na úskalia. Život nie je nikdy jednoduchý, ale mechanizmus zla funguje stále rovnako. Spúšťajú ho uvedomelé zámery, ale aj náhody. Rankov práve tieto osudové vplyvy vynikajúco opísal, hoci niekedy sa zdá, že čiernej farby primiešal viac, než tragédia potrebuje a než to vôbec život pripúšťa. No nič to – jeho román je ako detailne prepracovaný pochmúrny grafický list, ktorý vyjadruje pocit z pochmúrnej doby, vlastne – z pochmúrnej histórie.

<INFO>(hd)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovart #ŠtB #Pavol Rankov #Karlov most