Dobrá správa: Aj tento rok sa medzi deťmi bude čítať!

Kto by sa nepotešil knihe pod stromčekom? Ježiško má knižky rád. No dnes je toľko lákadiel! Opýtali sme sa detí, aké dary pod stromček dostali, či medzi nimi bola aj kniha. Chceli by niekedy knihu aj samy napísať? Baví ich vôbec čítanie? Rozprávajú sa o knihách s kamarátmi?

21.01.2019 07:00
Čítanie deti Foto:
Aj medzi deťmi sa nájdu vášniví čitatelia.
debata

Laila (12): Dostala som päť kníh

Na Vianoce som dostala motivačný diár a obal na telefón. Motivačný diár som si priala, lebo vždy všetko zabúdam, a takto si budem môcť zapisovať aspoň tie najzákladnejšie veci, ako napríklad kedy majú babky narodeniny, moje povinnosti, ako kedy treba umyť sprchu a pod. Obal na telefón som dostala asi preto, lebo som jeden rozbila. Tak pre istotu. Dostala som spolu päť kníh, ešte som ich neprečítala. Minulý rok som chcela písať dobrodružné romány, ale už som s tým prestala. Moja najobľúbenejšia kniha bola Prvá strieborná kniha snov od Kerstin Gierovej. Je to fantastická kniha, takže niektorí by ju aj nemuseli pochopiť, napríklad dospelí by ju možno nechápali. Keď mi ju mama kúpila, nechcela mi ju dať, až keď dostanem jednotku z matiky. Potom mi ju dala, a ja som ju hneď začala čítať, všetko ostatné rozčítané som nechala. Ten začiatok bol strašidelný, tak som ju odložila na najvrchnejšiu poličku. O rok som sa k nej vrátila na dovolenke a za týždeň som ju prečítala.

Video

Lucia (8): Páči sa mi let v bubline

Ja som si rozčítala Pištáčika od Dušana Dušeka. Veľmi sa mi páči, lebo je to veľmi smiešna kniha. Napríklad ako chcel lietať a dal si lavór s mydlovou vodou na strechu, rozbehol sa, ale nevydarilo sa mu to, lebo spadol do vedra so špinavou vodou. Ale na druhý raz sa mu to podarilo a skočil do bubliny a letel spolu so svojím psíkom Čujkom. Odleteli a spoznali veľa dobrých ľudí aj zvierat. Už som pri konci, na veľkej kapitole. Ešte mám rada Dorku Magorku od Abby Hanlonovej, všetky diely. Sama knihu asi nenapíšem, je to veľmi zložité pre môj mozog, lebo v knihe musí byť veľa dobrodružstiev a každá postava musí niečo pre tú knihu urobiť, aby to bolo zaujímavé. Ja radšej čítam, ako píšem. Keď vyrastiem, budem chemičkou a študovať vesmír. Ak chcem byť múdra, musím čítať. Mám viac encyklopédií, ktoré mi pomáhajú byť o niečo múdrejšou. Mama mi pomáha, aby som si z toho aj niečo zapamätala.

Krištof (9): Radšej by som písal, ako čítal

Na Vianoce som si od Ježiška knižku nepýtal, lebo som chcel iné veci. Knižiek máme doma dosť a často ich dostávam. Od Ježiška čakám niečo iné. Dostal som napríklad skákadlo a rôzne hry. Knihy čítam rád, ale niektoré sú pre mňa ťažké. Pri čítaní musím namáhať mozog. Zdá sa mi, že ľahšie by bolo pre mňa knihy písať, než čítať. Zdá sa mi menej namáhavé vymýšľať, než sa sústreďovať. Sú však knihy, od ktorých som sa nemohol odtrhnúť. Napríklad cez prázdniny som čítal Denník malého poseroutku. Baví ma však pozerať si encyklopédie alebo počúvať rozprávanie dospelých. A, samozrejme, pozerať filmy.

Eliška (8): Stačia mi učebnice

Ja mám radšej kolotoče ako knižky. Mám dosť čítania v učebniciach! Ale veľmi rada počúvam príbehy alebo keď mi niekto číta. Často mi rozprávajú príbehy, ktoré pre mňa teta alebo babky vymyslia. Páčia sa mi, lebo v nich niekedy aj účinkujem, ale keď je to príliš ozajstné, už ma to tak nebaví a chcem, aby do rozprávania pridali viac fantázie. Sama knihu asi nikdy písať nebudem. Som druháčka a písanie mi ide na nervy. Pochybujem, že ma to niekedy prejde.

Oleg (11): Bavia ma vtipné aj hrôzostrašné príbehy

Na Vianoce som dostal viacero darčekov. Asi najviac som sa potešil skateboardu, svetru a peknému šálu. Dostal som aj lego. Pod stromčekom som našiel aj knižku zo série Doktor Proktor od nórskeho spisovateľa Jo Nesba. Kniha má názov Zachráni doktor Proktor Vianoce? Táto kniha ma veľmi potešila, pretože mám túto sériu veľmi rád. Nie je príliš rozprávková, ale skôr dobrodružná a vtipná. Začal som ju čítať, ale nemal som ešte veľa času ju dočítať. Predtým som čítal knihu zo série Hrôzostrašná história o druhej svetovej vojne. Je to v podstate humorne podaná história v komikse. So spolužiakmi sa o knihách nerozprávame, skôr s maminou a tatom. Povieme si, či ma bavila, o čom knižka bola, a keď ju dočítam, radi mi vždy kúpia novú. Jedného dňa by som určite rád aj nejakú knihu napísal. Bola by asi o nejakej vymyslenej postave, o nejakom prostom človeku, aby to bolo „srandistické“ napríklad ako Bridget Jonesová.

Sára Popovičová (16): Ježiška ruinujem na knihách

Okrem plyšového slimáka (ja totiž chovám slimáky) boli najlepším darčekom tohtoročných Vianoc knihy. Konkrétne jedenásť kníh plus čítačka. Okrem papierových kníh totiž plánujem začať čítať knihy aj v elektronickej podobe. Každý rok Ježiška zruinujem práve na knihách, pretože mu napíšem dlhý zoznam knižiek v hodnote okolo 120–130 eur, ktoré by som si chcela nájsť pod jedličkou. A Ježiško si vždy povzdychne a splní mi to. Tak mám približne do konca februára čo čítať. Najradšej mám science fiction a fantasy. A nemám rada „klišé“ romantické knihy. Knihy si najradšej vyberám sama, lebo nikto nevie trafiť do môjho vkusu, prekvapenia v tomto smere nemám rada. Mám viacero „najobľúbenejších kníh“, za všetky spomeniem sériu „Stopárov sprievodca galaxiou“ od Douglasa Adamsa, pre jeho suchý anglický humor. A v anglickom origináli mám najradšej „Heartless“ od Marissy Meyer, je to príbeh zlej Srdcovej kráľovnej z Alice v krajine zázrakov. Mám rada, keď hlavné postavy kníh sú „antihrdinovia“.

Adelka (6): Ježibabu z knižky šupnem do pece

Najradšej mám obrázkové knižky. Tento rok som dostala napríklad Luskáčika. Bola som na ňom po Vianociach už druhýkrát v divadle, to bolo ešte lepšie ako knižka. Najviac sa mi páčili myši. Prvýkrát som to videla ako štvorročná, vtedy som sa tých myší s veľkými ušami ešte bála, teraz už nie. Viem, že sú to prezlečení tanečníci. Bavia ma príbehy o deťoch aj o zvieratkách. Dôležité je, aby dobré zvíťazilo nad zlým. Na Vianoce som okrem Luskáčika dostala knižku Janko Hraško, o vlkovi, o Jankovi a Marienke – tam sa z papiera dá poskladať medovníkový domček a môžem šupnúť ježibabu na lopate do pece. Dá sa s tým hrať aj divadlo. Rada si čítam s maminkou, sama ešte čítať neviem, ešte nechodím do školy. Večer mi číta knižky apa, maminka cez deň. Moja sestrička Alenka si číta leporelká, lebo má ešte len dva roky. Ja som na ne už veľká, ale také s vyťahovacími obrázkami ma tiež bavia. Niekedy jej vysvetľujem, čo je tam nakreslené. Ešte mám rada rozprávky o Mimi a Líze, o králičkovi. Na narodeniny som na jeseň dostala knižku o Ronji, tú mám veľmi rada. Ronja je dcera loupežníka, chodí do lesa, tam sa hrá, má kamaráta Billka, je to dobrodružné. Ešte som pred Vianocami dostala knižku o Pepíne z Longitálu. Rada mám aj kreslený atlas pre deti, pozerám si tam Benátky, Prahu a Bratislavu a tiež Chorvátsko, kde sme boli v lete. A čítam aj Ferda Mravca a všelijaké rozprávky, napríklad o Kohútovi a líške. Mám rada aj vymyslené rozprávky z hlavy od deda a babičky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská kniha #Dušan Dušek #Mimi a Líza