Daniela Olejníková: Bavili ma „uletené“ hlavné postavy

Daniela Olejníková vyštudovala grafiku v Ateliéri ilustrácie u profesora Dušana Kállaya na Vysokej škole výtvarných umení. Jej pôvabné ilustrácie zdobia veľa rôznych knižiek - V melónovom cukre od Richarda Brautigana, Trinásť Jany Bodnárovej alebo Dita, 30 svätojánskych mušiek a iné príbehy od rovnakej autorky, indický epos Máhabhárata, knihu Daniela Pastirčáka O kresbe, ktorá ožila až po Hávedník Jiřího Dvořáka, z ktorého nám vybrala aj obrázok na ukážku svojej tvorby.

21.01.2019 09:00
Daniela Olejníková Foto: ,
Pôvabné ilustrácie Daniely Olejníkovej zdobia nielen knižky pre deti, ale aj pre dospelých.
debata

Čo podľa vás nesmie chýbať v dobrej detskej knihe?

V dobrej detskej knihe nesmie chýbať symbióza medzi príbehom a ilustráciou a tiež viacero vrstiev čítania. Som presvedčená, že dobrá detská kniha má baviť nielen deti.

Na aké obľúbené knižky si spomínate z detstva? Vyberali ste si knižky aj podľa obrázkov?

Pipi Dlhá Pančucha, Pištáčik sa žení – v prvom rade kvôli príbehom, ku ktorým ale skvele sedí prístup ilustrátora Petra Kľúčika. O Štoplíkovi, kým do školy nechodil, Pom Pomove dobrodružstvá – tam sa mi zas veľmi páčili „uletené“ hlavné postavy. A tiež O psíkovi a mačičke, samozrejme, to je absolútna celistvá nádhera.

Čo myslíte, aké knihy by dnes mohli mať u detí úspech?

Neviem, čo presne znamená úspech u detí. Malým deťom zvyčajne kupujú knihy rodičia podľa vlastného vkusu. Tie staršie si vedia vybrať samy – súdiac podľa seba v detských rokoch – niekedy aj nekvalitný gýč. Uvediem teda tituly, ktorých skvelá predajnosť ma veľmi teší. Široké publikum zaujme obrazová kniha Márie Nerádovej Poďme objavovať Slovensko alebo jej starší počin Jak velbloud potkal ťavu – československý obrázkový slovník zákerných slov. Páči sa mi aj trend kvalitne ilustrovaných detských encyklopédií. Príkladom môžu byť Včely od Piotra Sochu. Keď som bola dieťa, „fičala“ som na podobných, len omnoho menej vizuálne i informačne hodnotných preberaných tituloch, ktoré zaplavili náš trh v deväťdesiatych rokoch. Dnes je našťastie omnoho lepší výber.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská kniha #daniela olejníková #ilustrácia