Spisovateľ Roman Brat: Na besedách stretávam sčítané deti

Spisovateľovi Romanovi Bratovi nedávno vyšiel rozprávkový román pre deti Stratený kráľ.

28.01.2019 07:00
Roman Brat Foto: ,
Spisovateľ Roman Brat.
debata

Rozhodol sa osloviť náročnejších mladých čitateľov tým, že dej knižky o škriatkoch a ľuďoch vyvíjal vo dvoch líniách. Opýtali sme sa ho, či je pre spisovateľa výzvou písať pre dnešnú mládež, ktorú je čoraz ťažšie zaujať.

Aká má byť kniha, aby sa páčila dnešným deťom?

Deti majú rady príbehy, preto čím je dej v knihe hutnejší, čím je košatejší, tým zriedkavejšie čitateľ púšťa knihu z rúk. A, naopak, čím je dej slabší, alebo absentuje, tým skôr knihu odkladá. Je to logika, ktorá platí celé stáročia.

Aké knihy ste mali ako dieťa rád vy? Čo ste čítali a podľa čoho ste si vyberali? Boli pre vás dôležité aj obrázky v knihách? Na ktoré knihy z detstva ste dodnes nezabudli?

Samozrejme, že aj ja som vyrastal na Dobšinského rozprávkach. Výrazne ma však ovplyvnili aj grécke povesti a báje. Zamiloval som do Stredomoria a dobrodružstiev bájnych hrdinov. Rovnako mám rád aj knihy Astrid Lindgrenovej. To je pani autorka!

Ako reagujú deti na vaše knihy? Poznáte svojich čitateľov?

Svojich čitateľov spoznávam už vyše dvadsať rokov. Pravidelne totiž chodievam za nimi na besedy po celom Slovensku. Buď do škôl, alebo do knižníc. Besedy s nimi ma napĺňajú optimizmom. Deti sa mi vidia sčítané a inteligentné. Vedia sa pýtať a neboja sa improvizovať.

Myslíte si, že deti naozaj prestávajú čítať?

Tento problém sme riešili odjakživa. Sú deti, ktoré nečítajú, sú také, ktoré čítajú málo a sú také, ktoré čítajú denne. Ale tak to vždy bolo a bude. Napriek tomu sa domnievam, že aj vďaka novým technológiám sú dnešné deti pohotovejšie, informovanejšie a menej zakríknuté. A knihy sa ustavične predávajú a požičiavajú. Ako hovorím, ostávam optimistom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Brat