Katarína Slaninková: Podľa Fullovej Trojruže som sa učila kresliť

Výtvarníčka Katarína Slaninková dokáže meniť štýl ilustrácií tak, aby sa vždy hodili ku konkrétnemu príbehu.

28.01.2019 09:00
debata

Ilustrovala knihy pre dospelých, napríklad Šepkár Petra Krištúfka, aj čítanie pre tínedžerov či ešte mladších čitateľov – Šebestovu Venusshu /Ťažký týždeň/ či zábavné knižky o dejinách z pera Roberta Beutelhausera, ktoré vychádzajú v edícii Naše hrôzyplné dejiny. Opýtali sme sa jej, ktoré knižky rada čítala v detstve a čo z jej diel má úspech u dnešných detí.

Výtvarníčka Katarína Slaninková . Foto: Robert Hüttner
Katarína Slaninková Výtvarníčka Katarína Slaninková .

Ako sa pozná dobrá kniha pre deti?

Tvorba detských kníh ma stále zaujíma. Sledujem súčasnú tvorbu, ale stále objavujem nové príbehy a ilustrácie aj v starších slovenských a českých knihách. To, čo podľa mňa funguje v dobrej detskej knihe, je dobrý príbeh, ktorý má vtip, trochu napätia alebo záhady a, samozrejme, je dôležité nejaké ponaučenie. Keď som bola malá, milovala som rôzne charaktery a vizáže postáv, hlavne tých „rozprávkových“. Stačilo, ak boli dobre opísané a ilustráciou len naznačené. Ilustrácie v knihách sú pre deti tiež dôležité, mali by vytvoriť atmosféru knihy, podporiť detskú fantáziu a tiež esteticky vychovávať. Ilustrácia je to prvé, čo priláka dieťa k tomu, aby chytilo knihu do ruky. Je na každom ilustrátorovi, ako text zodpovedne pojme a čo uzná za dôležité zobraziť. Samozrejme, veľmi záleží aj na tom, pre akú vekovú kategóriu detská kniha je.

traja kamoši

Vyberali ste si ako dieťa knižky aj podľa obrázkov?

Mám ešte dvoch bratov a rodičia nám nakupovali množstvo kníh. Je zaujímavé, aké rôznorodé ilustrácie aj texty sa nám páčili. Podporovali sme sa navzájom v „čítaní obrázkov“. Napríklad teraz sa mi dostala do rúk knižka Bola raz jedna trieda od Kristy Bendovej z roku 1970, s krásnymi ilustráciami Běly Kolčákovej. Páčila sa mi aj Cesta do tramtárie od Miroslava Válka s ilustráciami Miroslava Cipára alebo úžasná Trojruža od Dobšinského s ilustráciami Ľudovíta Fullu. Pamätám si, ako som sa podľa jeho kresieb učila ako dieťa kresliť ruže, jeden z najťažších kvetov. S bratmi sme sa zabávali na ilustráciách a textoch Aloisa Mikulku, ktorého knižky doteraz zbieram. Jeho ilustrácie ma vždy potešia a zbavia všetkých starostí. Takže z toho množstva kníh sme si vyberali určite aj podľa obrázkov. Najdôležitejšia bola asi úprimnosť a citlivosť obrázkov.

Aké knihy by dnes mohli mať u detí úspech?

Myslím, že v dnešnej dobe sa píšu, ilustrujú a vydávajú nádherné knihy. Záleží na rodičoch, ktoré knihy deťom dajú do pozornosti. Sama by som si vedela vybrať už len na základe obrázkov. Z vlastnej skúsenosti viem, že deťom sa páčia knihy, v ktorých sa môžu stotožniť s hlavným hrdinom, sú vtipné alebo napínavé. Ďalej také, kde ilustrátor vytvoril atmosféru a podporil detskú fantáziu. Je fajn, ak text podporuje myslenie a názor detí. Keď chodím na besedy do knižníc, dozvedám sa priamo od nich, čo sa im páči a čo ich zaujíma. Deti majú tiež svoje starosti a dobrý text alebo ilustrácia ich môže posunúť a formovať ďalej vo vnímaní sveta.

Ktorú vašu knižku by ste odporučili mladým čitateľom?

Som veľmi rada, že z mojich ilustrácií majú stále u detí úspech knihy Traja kamoši a fakticky fantastický bunker a Traja kamoši a fakticky fantastický poklad, ktoré napísala Babča B. Kardošová. Tento rok by sme mali príbeh troch kamošov uzavrieť v ďalšom pokračovaní. Už sa na tom pracuje. Tiež ma vždy poteší, keď sa v knižniciach dozvedám, že knihy od Roba Beutelhausera z edície Naše hrôzyplné dejiny sú rozpožičané. Sú písané vtipnou formou a deti sa v nich môžu naučiť niečo o našej histórii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Slaninková