Kolektív autorov: Stretnutie tých, čo prežili šoa

Kniha vznikla spoluprácou občianskeho združenia Post Bellum a domova seniorov Ohel David v Bratislave. Dokumentuje príbehy preživších holokaustu. Rôznorodosť príbehov vytvára mozaiku, ktorá v celku sprostredkuje neprikrášlený obraz o živote židovských občanov počas obdobia druhej svetovej vojny a Slovenského štátu.

31.01.2019 05:00
debata
zväčšiť Kolektív autorov: Stretnutie tých, čo prežili šoa
Kolektív autorov Stretnutie tých, čo prežili šoa Kolektív autorov: Stretnutie tých, čo prežili šoa

Záznamy sú rozdelené do troch kapitol a reflektujú rôznorodé osudy Židov počas holokaustu. Prvá kapitola sa venuje najmä preživším koncentračných táborov, druhá osobám, ktoré sa počas tohto obdobia rôznym spôsobom ukrývali a tretia ľuďom, ktorí sa zapojili do protifašistického odboja. Texty redakčne pripravili Soňa Jánošová a Kristína Jurčišinová. Publikácia je slovensko-anglická a nájdete v nej okrem literárnych faktografických textov aj umelecké portréty fotografa Tomáša Halásza.

V dobe radikalizácie spoločnosti a vzrastajúcej podpore fašizmu, rasizmu a aj antisemitizmu považujú vydavatelia za stále dôležitejšie prinášať príbehy ľudí, ktoré na vlastnej koži zažili hrôzy spôsobené práve týmito „izmami“ a dokázali ich pretransformovať na silnú a inšpiratívnu životnú skúsenosť. Publikácia je určená aj pre pedagógov ako pomôcka v rámci vyučovacieho procesu a pre historikov ako doplnok k výskumu v oblasti témy Slovenského štátu.

Post Bellum/Ohel David

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Post Bellum SK