Rosamunde Pilcherová – továreň na instantnú lásku

Ak moderná žena vo svojich fantáziách zatúži prežiť ľúbostný románik, rozprávky o statočných princoch, bezbranných princeznách a šťastných koncoch sa v jej hľadáčiku už zrejme neocitnú.

07.02.2019 17:04 , aktualizované: 17:44
412510638 Foto:
Rosamunde Pilcherová zomrela vo veku 94 rokov na následky srdcovej príhody.
debata

Ak má byť príbeh navyše pretkaný súčasnými reáliami, možno na svoju škodu opomenie aj najslávnejšie romantické romány Jane Austenovej. Moderná žena sa však nemusí báť, najmä ak má vo svojej knižnici po ruke arzenál instantnej lásky v podobe diel britskej spisovateľky Rosamunde Pilcherovej. Jedna z najznámejších autoriek ženských románov zomrela vo veku 94 rokov na následky srdcovej príhody.

Pilcherová, ktorá má na svojom konte množstvo bestsellerov, sa spravidla pohybovala medzi jasne určenými mantinelmi. Britský Guardian cituje jedného z amerických kritikov, ktorý sa vyjadril k jej poslednému románu z roku 2000 Winter Solstice (Zimný slnovrat): „Sme späť medzi starými známymi obrazmi a zvukmi Pilcherovej sveta: sveta silných žien, zdvorilých mužov, sviežej krajiny, veľkých psov, lojálnych upratovačiek a domov, z ktorých cítiť vôňu navoskovaného dreva…“ Jednoduchý štýl písania, plný opisov prostredia, vzťahov a naplnenej lásky, zaimponoval množstvu čitateliek a vytvoril fenomén, na ktorý neskôr nadviazalo viacero ženských autoriek.

Britská spisovateľka sa preslávila najmä románom Hľadači mušlí (The Shell Seekers), ktorý vyšiel v New Yorku v roku 1988. Kniha v tom čase ešte neznámej autorky sa takmer okamžite stala bestsellerom. Doteraz sa z nej celosvetovo predalo asi päť miliónov výtlačkov. Najväčší úspech však počas svojho života dosiahla v Nemecku, kde podľa jej predlôh nakrútila televízia ZDF viac ako stovku filmových adaptácií. Filmy sa nakrúcali prevažne v jej rodnom Cornwalle bohatom na obdivuhodné prírodné – a romantické – scenérie. Mnoho nemeckých divákov sa neskôr rozhodlo preskúmať filmové lokácie a Rosamunde Pilcherová tak v roku 2002 získala cenu za podporu turizmu British Tourism Award.

Aktívnu kariéru spisovateľka ukončila v roku 2000. Vďaka televíznym adaptáciám, ktoré sú známe aj slovenským divákom, však aj naďalej zostala v povedomí verejnosti ako nedostihnuteľná kráľovná červenej knižnice.

TV Pravda: Slovenský film fičí vpred, hovorí Jiří Mádl (vysielané 2. 2. 2019).
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #ženská literatúra #Rosamunde Pilcherová