Tip na knihu: Ktoré zviera má najlenivejšieho rodiča?

Viete, čo má kengura vo vaku? Ak nie, rýchlo otvorte pôvabnú rovnomennú knižku pre deti z vydavateľstva Albatros.

11.02.2019 05:00
debata
Ukážka z knižky Čo má kengura vo vaku. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Čo má kengura vo vaku Ukážka z knižky Čo má kengura vo vaku.

Jej autorky Linh Dao a Pavla Hanáčková dali dielku podtitul Alebo ako zvieratá vychovávajú svoje mláďatá. Hneď na úvod prezradia, že zvieracie mláďatá sú podobné ľudským – sú podobne rozkošné, hravé, zvedavé aj učenlivé. Ale čo zvierací rodičia, aj tí sa nám ľuďom podobajú? Šimpanzy či lastúrničiary svojim deťom ukážu, ako rozlúsknuť orech alebo otvoriť lastúru. Aligátoria mama sa spolieha len na seba, ale u slonov, vlkov či surikát priloží ruku k dielu aj babička, sestrička, starší brat či tetuška z druhého kolena.

Čo myslíte, kto získa titul najlenivejší rodič zo všetkých? Dozviete sa v kapitole o kukučke obyčajnej. A v inej kapitole venovanej slonom sa zasa dočítate, že sloní chlapci, hlavne vo veku okolo 12 rokov, keď sú v puberte, vedia byť riadni beťári – predvádzajú sa pred dievčatami a štuchajú do iných slonov, aby im ukázali, kto je tu pán. Ak je nablízku mamička či babička, vyťahá mladé slony za uši. Vedeli ste, že mladé žirafky dávajú ich mamy do škôlky, kde sa môžu mláďatá spolu hrať a vyvádzať huncútstva?

Knižka je plná zaujímavostí – napríklad o tančeku zaľúbených žiab pralesničiek drobných, o tom, kedy tulenie mamičky učia malé tulene plávať či ako sa surikaty naučia stáť na zadných…

TV Pravda: Slovenský film fičí vpred, hovorí Jiří Mádl (vysielané 2. 2. 2019).
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská kniha #Albatros #Čo má kengura vo vaku