Alojz Milošovič: Dlhá cesta zlatej smrti

Napínavý príbeh z druhej polovice 20. storočia, obdobia, keď boli zo Sovietskeho zväzu vysťahúvaní sovietski občania židovského pôvodu.

16.02.2019 05:00
debata (2)
Alojz Milošovič

Ešte pred ich vysťahovaním prebiehali zložité a zdĺhavé rokovania medzi sovietskymi a izraelskými predstaviteľmi. Výjazdy týchto ľudí po železnici za železnú oponu využili sovietske bezpečnostné služby na ilegálne vyvážanie zlata a drahokamov pre svoje zahraničné potreby.

Počas tuhej zimy sa jedna zo skriniek s pokladom, upevnená pod vagónom, uvoľnila na železničnej stanici Žilina, pri presúvaní vagónov z expresu Moskva – Praha na expres Košice – Bratislava. Skrinku náhodne našli dvaja posunovači. Za zložitých okolností skrinku vzali a ukryli do jednej málo známej jaskyne. Medzitým však KGB začala viesť rozsiahle pátranie po skrinke a sovietskym agentom sa podarilo objaviť miesto jej uloženia. Komando sovietskej tajnej služby vtrhlo do jaskyne a oboch posunovačov zastrelilo. Skrinku prepravili na letisko Sliač a odtiaľ do Moskvy. Kniha Alojza Milošoviča, bývalého experta na rozvoj železničnej dopravy, ktorý pôsobil v Žiline, a tiež autora viacerých publikácií – napríklad spomienok na pôsobenie na Kube – vydavateľ odporúča fanúšikom napínavých zápletiek.

Veda

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Alojz Milošovič