Radek Gális: Moje stoleté Československo

Kniha obsahuje štrnásť unikátnych rozhovorov s osobnosťami, ktoré na vlastnej koži zažili zlomové okamihy československých dejín.

17.02.2019 05:00
debata
Radek Gális: Moje stoleté Československo

Nájdete tu rozprávanie dvoch legionárov z prvej svetovej vojny – Miloslava Slavatu, ktorý bojoval na Piave a Antonína Šídu, ktorý sa zúčastnil bojov pri Verdune. Obaja nasadili svoj život, aby vzniklo samostatné Československo. Na službu u prvého prezidenta T. G. Masaryka spomína člen jeho ochranky Josef Charvát. Unikátne je rozprávanie zdravotnej sestry Vladimíry Hánělovoj, ktorá pôsobila v československom poľnom lazarete interbrigád v španielskej občianskej vojne koncom 30. rokov.

Ďalším z vojnových hrdinov je známy stíhací pilot a spisovateľ, generál František Fajtl, alebo Jan Zemek, veliteľ legendárneho paravýsadku Silver B, ktorý sa podieľal na atentáte na Heydricha. Obludnosť komunistickej totality zachytáva rozprávanie Františka Přeučila, který bol v procese s Miladou Horákovou odsúdený na doživotie. Kniha ponúka rozhovor s Kráľom Šumavy Josefom Hasilom, ktorý po februári 1948 previedol cez hranice desiatky ľudí. O dobe totality hovorí i odsúdený biskup Karel Otčenášek alebo gróf Zdeněk Sternberg z Českého Šternberka. Na život v 70. a 80. rokoch spomína básnik Ivan Martin „Magor“ Jirous. Stav spoločnosti po novembri 1989 komentuje spevák Karel Kryl. Ďalšími z hrdinov knihy sú komentátor a redaktor Jan Petránek z Českého rozhlasu a Dana Němcová, známa disidentka a obhajkyňa ľudských práv.

Rozhovory publicistu a fotografa Radka Gálisa (1968) vznikli v uplynulých 30 rokoch, niektoré boli publikované v tlači v skrátenej podobe, iné vychádzajú po prvý raz. (česky)

Měsíc ve dne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Radek Gális