Poézia v krojoch/Kroje v poézii. Jedna z najkrajších slovenských kníh

Jej unikátnosť potvrdila aj nedávna nominácia do TOP trojky na prestížne Krištáľové krídlo. Udeľuje sa významným osobnostiam, ktoré dosiahli úspech vo svojom odbore na slovenskej scéne. A fotograf Peter Brenkus medzi nich rozhodne patrí, čo dokazuje aj exkluzívna kniha Poézia v krojoch/Kroje v poézii.

19.02.2019 06:00
debata
Poézia v krojoch/Kroje v poézii Foto: IKAR
Poézia v krojoch/Kroje v poézii Poézia v krojoch/Kroje v poézii

Poézia v krojoch/Kroje v poézii vyšla v limitovanom náklade a v originálnej grafickej podobe. Je to nielen umelecké dielo s hodnotou, ale tiež skvelá prezentácia do zahraničia, čo u nás máme. Naše kultúrne bohatstvo, jeden zo symbolov Slovenska – krásne ľudové kroje a neopakovateľná poézia.

Slovenské kroje a nádherné básne

„Je to jedna z najúžasnejších slovenských kníh za posledné roky. Citlivé skĺbenie krásy slovenských krojov a originálnej poézie majstra Milana Rúfusa. Na začiatku sa to zdalo ako naozaj zložitá úloha a pracovali sme na nej takmer rok. Napokon tá práca stála za to a vznikla nádherná kniha, ktorá poteší dušu aj oči. Je to oslava génia slovenského ľudu a nadania nenahraditeľného básnika,“ povedala Gabriela Belopotocká z vydavateľstva Ikar, ktorá stála za celou myšlienkou i realizáciou tejto unikátnej publikácie.

Tú obrazovú časť má na svedomí uznávaný fotograf ľudového tanca, baletu, hudby a ľudovej kultúry na Slovensku Peter Brenkus. Práve jeho nominovali za túto knihu na ocenenie Krištáľové krídlo. P.Brenkus v roku 2018 vďaka 45 000 fotogra­fickým záberom dokončil ucelenú zbierku tradičných slovenských krojov podľa regiónov. Z nich sa vybrali najkrajšie a mesiace sa ladili ku konkrétnym básňam Milana Rúfusa. Ten, ako vieme, bol 3-krát navrhnutý na Nobelovu cenu za literatúru.

Z knihy Poézia v krojoch/Kroje v poézii. Foto: IKAR
Poézia v krojoch/Kroje v poézii Z knihy Poézia v krojoch/Kroje v poézii.

Unikátna kniha

Komplet Poézia v krojoch / Kroje v poézii zahŕňa:

  • exkluzívnu knihu s plátennou obálkou s razbou ľudových ornamentov metalickou a bielou farbou
  • luxusné plátenné puzdro v rovnakom prevedení ako je obálka knihy
  • dva plagáty s parciálnym lakom: mladá žena v sviatočnom kroji z Očovej (480 × 700 mm) a vydatá žena v tekovskom kroji s čepcom (700 × 480 mm)
  • luxusný nástenný kalendár Poézia v krojoch / Kroje v poézii na rok 2019 (480 × 445 mm)
  • rukavice
Z krstu knihy Poézia v krojoch/Kroje v poézii. Foto: Dušan Kittler, IKAR
Poézia v krojoch/Kroje v poézii Z krstu knihy Poézia v krojoch/Kroje v poézii.

Jedinečný Milan Rúfus

"Milan bol ideálny človek, ktorý nepodľahol nijakým vetrom a žil svoj život. Vyhrala som v tom, že som život prežila práve po boku tohto muža,” povedala Magdaléna Rúfusová, ktorá bola z knihy dojatá. Ocenila najmä dokonalé skĺbenie poézia jej manžela a nádherných slovenských krojov, ktoré vie takto nafotiť možno len Peter Brenkus.

Kniha Poézia v krojoch / Kroje v poézii zahŕňa nadväzuje na obrazovú publikáciu Odetí do krásy, ktorá vyšla vlani a stala sa slovenským bestsellerom. Ponúkla viac ako sto krojových variácií na 945 farebných fotografiách ľudovej kultúry z 19 svojráznych oblastí Slovenska.

Viac takýchto unikátnych publikácií nájdete na www.luxusnakniznica.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Milan Rúfus #Peter Brenkus #ľudové kroje