Zhao Si: Zmiznutia a návraty

Čínska poetka uniká do imaginárneho sveta, vo svojich básňach krok po kroku navštevuje známe turistické miesta, ktoré ožívajú, možno trochu inak, ako ich vnímame my. Pozornosť zameriava na hviezdnu oblohu, ktorá nie je len plná hviezd, ale stáva sa bránou do spomienok i do vesmíru.

20.02.2019 05:00
debata
zväčšiť Zhao Si: Zmiznutia a návraty
Zhao Si Zmiznutia a návraty Zhao Si: Zmiznutia a návraty

Čínska poetka uniká do imaginárneho sveta, vo svojich básňach krok po kroku navštevuje známe turistické miesta, ktoré ožívajú, možno trochu inak, ako ich vnímame my. Pozornosť zameriava na hviezdnu oblohu, ktorá nie je len plná hviezd, ale stáva sa bránou do spomienok i do vesmíru.

Ako autorka súčasnej poézie, esejistka a prekladateľka má Zhao Si bohaté znalosti európskej a americkej literatúry. Ponúka nám svoj pohľad na západný kultúrny svet, ktorý je v jej optike trochu iný, obohatený o interkultúrny aspekt. Jej básne obsahujú množstvo odkazov a narážok na miesta, ktoré navštívila a ktoré sa jej umelecky i ľudsky dotkli, ale aj na grécku mytológiu, severské mýty, spomína Dugrin chrám potkanov i Odinove vrany. Ako čiara putuje vesmírom i časopriestorom, požičiava si mýty i balady.

Jej básne sú výzvou na cestu do autorkinho súkromného univerza, kde sa známe pocity miesia s neznámymi, kde rovnako nečakane nachádzame miesta plné krásy a bezpečia i priepasti strachu, neistoty, odcudzenia, svet, v ktorom sa šnúrky od topánok menia na vystrašené hodvábne nite či // popletené klbká ryžových cestovín? Chuchvalec rozlúštených veštieb // položený na pitevnom stole… Zhao Si (1972) napísala tri básnické zbierky, Zmiznutia a návraty (2009–2014) sú druhou v poradí.

Ars Poetica

TV Pravda: Teodor Kuhn o svojom debute Ostrým nožom inšpirovanom vraždou Daniela Tupého (vysielané 14.2.2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka