Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký: Sloni žijí do sta let

Kniha o návratoch a náhodách, dozrievaní a starnutí; cestopis priestorom i časom. Vydajte sa na cestu do Srí Lanky a do spomienok čerstvo 100-ročného legendárneho cestovateľa Miroslava Zikmunda, ktorý vám chce rozprávať o zelených čajových plantážach, divokom oceáne, výhľadoch z nevyspytateľných hôr, na vrcholcoch ktorých sa vám zakrúti hlava horúcim vzduchom premiešaným s vôňou ibiška a jazmínu.

21.02.2019 05:00
debata
zväčšiť Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký:...
Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký Sloni žijí do sta let Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký: Sloni žijí do sta let

Miroslav Zikmund (1919) precestoval so svojím celoživotným parťákom Jiřím Hanzelkom (1920–2003) spolu 83 krajín sveta. V roku 2000 sa už po tretí raz vydal na Srí Lanku, tentokrát však s cestovateľmi a dokumentaristami Petrom Horkým (1973) a Miroslavom Náplavom (1966). Ich putovanie sa vyznačuje nielen výpravami k posvätným chrámom, ktoré už po storočia strážia sošky buddhov, ale i návštevami nevšedných osobností, akými boli napríklad spisovateľ Arthur C. Clarke alebo slávny srílanský tanečník a Miroslavov dávny priateľ Čitrasena.

Zikmund v roku 1969 oslávil v Srí Lanke svoju päťdesiatku. Súčasný knižný návrat do tropického raja je tiež pripomienkou jeho päťdesiatky dvojnásobnej. (česky)

Jota

TV Pravda: Teodor Kuhn o svojom debute Ostrým nožom inšpirovanom vraždou Daniela Tupého (vysielané 14.2.2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka