V Bratislave pokrstia knihu o filmoch Eduarda Grečnera

Koncom roka 2018 vyšla v českom vydavateľstve Casablanca v edícii Filmoví tvorcovia v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) publikácia Eduard Grečner a jeho filmy od autora Milana Cyroňa. „Ide o prvú českú monografiu po roku 1989, ktorá sa venuje iba slovenskému filmu,“ informovala o tom PR manažérka Mirka Brindová. Slávnostný krst knihy sa uskutoční v pondelok 25. februára o 18.00 h v Kine Lumiére v Bratislave.

25.02.2019 09:00
Eduard Grečner Foto: ,
Slovenský režisér Eduard Grečner.
debata

„Krstným otcom knihy bude profesor Peter Michalovič, ktorý spolu s režisérom Eduardom Grečnerom, autorom knihy Milanom Cyroňom a generálnym riaditeľom SFU Petrom Dubeckým predstavia knihu verejnosti,“ dodala.

Po krste publikácie sa uskutoční projekcia Grečnerovho filmu Pozemský nepokoj (1992), ktorý režisér nakrútil ako prvý po vynútenej 20-ročnej prestávke v tvorbe. "Mám k nemu teda zvláštny vzťah. Ako k dielu, ktoré dokumentuje, že som sa režimom nedal zlomiť ani podplatiť, a predsa som nakrúcal.

Pozemský nepokoj sa premietal iba raz a naposledy na premiére v roku 1993. Distribútor mi zagratuloval, ale film nekúpil. Nastúpili iné kritériá filmového priemyslu a potreba najmä naplniť kinosálu. No a priemysel vyrába tovar, to však ja nerobím," zdôvodnil 87-ročný režisér a scenárista výber svojho filmu na slávnostnom podujatí.

TV Pravda: Teodor Kuhn o svojom debute Ostrým nožom inšpirovanom vraždou Daniela Tupého (vysielané 14.2.2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krst knihy #Kino Lumiere #Eduard Grečner #Milan Cyroň