Ivana Taranenková (ed.): Svetozár Hurban Vajanský / Na rozhraní umenia a ideológie

Kolektívna monografia prináša analytický pohľad na rozsiahle dielo a činnosť Svetozára Hurbana Vajanského (1847-1914). Ide o jednu z tých postáv našich dejín, ktorá vyvoláva rozporuplné reakcie, a je to vlastne práve táto rozporuplnosť, čo predstavuje jeho špecifickú hodnotu pre našu kultúru.

26.02.2019 05:00
debata
Ivana Taranenková (ed.): Svetozár Hurban...
Ivana Taranenková Svetozár Hurban Vajanský Ivana Taranenková (ed.): Svetozár Hurban Vajanský / Na rozhraní umenia a ideológie

Hovoriť o Vajanskom totiž neznamená hovoriť len o minulosti, znamená to reflektovať pretrvávajúce mentálne kultúrne schémy. Je preto dôležité vyrovnávať sa s jeho pôsobením a hovoriť o ňom objektívne a v kontexte, bez ohľadu na to, že dospejeme aj k nelichotivým záverom. Každá kultúra je povinná vyrovnávať sa aj so svojimi ambivalentnými postavami, pomenovať objektívne aj ich problémové črty, neupadať do ich slepého adorovania a prostredníctvom ich zlyhaní diagnostikovať aj svoje súčasné problémy. A práve k tejto kultúrnej sebareflexii chce prispieť aj táto monografia, ktorá nie je určená len odbornej verejnosti, ale i širšej kultúrnej obci.

Editorkou knižky je literárna vedkyňa, redaktorka a historička, tiež spolupracovníčka Pravdy Ivana Taranenková (1976), ktorá sa dlhodobo odborne venuje slovenskej literatúre druhej polovice 19. storočia i nástupu moderny. V roku 2010 jej vyšla monografia Fenomén Vajanský (Ars Poetica).

Veda

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ivana Taranenková #monografia #Svetozár Hurban Vajanský