Konrad Lorenz: Takzvané zlo

Asi najznámejšia a najkontroverznejšia kniha autora, ktorý sa v nej zaoberá témou agresie. Dielo neodmysliteľne patrí ku kľúčovým textom etológie.

07.03.2019 07:00
debata
Konrad Lorenz: Takzvané zlo 

Podľa Lorenza je agresia v rámci jedného živočíšneho druhu podstatne častejšia než tá medzidruhová. Tvrdí, že agresia plní dôležité funkcie regulácie sociálneho správania, ako je ochrana teritória a rodiny či výber sexuálnych partnerov. Do svojej ucelenej teórie agresivity, jej príčin, funkcií a motivácií zahrnul tiež správanie človeka, u ktorého sa agresia môže ľahko vymknúť kontrole. Na základe rituálov, ktoré agresiu brzdia i v zvieracej ríši, sa však u ľudí vyvíjajú pravidlá morálky.

Konrad Lorenz (1903–1989) bol rakúsky zoológ, zakladateľ etológie. Jeho výskumy týkajúce sa správania zvierat (napr. vtákov a rýb) oblasť štúdia zvierat presiahli a je možné z nich vyvodiť mnohé závery pre psychológiu, sociológiu a etiku. Za prínos pre biológiu i pre poznanie človeka mu bola v roku 1973 udelená Nobelova cena za fyziológiu a medicínu. (česky) Portál

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Konrad Lorenz