Fedor Gál (ed.): Mojich tridsať rokov

Knihu ponovembrových príbehov tvorí šestnásť spomienok, či reflexií a dve obrazové rekapitulácie: od osobných životných udalostí až po analytický pohľad na spoločenské a politické zmeny.

09.03.2019 05:00
debata (1)
Fedor Gál (ed.): Mojich tridsať rokov

Pestrú skupinu, v ktorej nájdete napríklad aj Jana Urbana, Oľgu Valkovú, Mira Švolíka, Fera Guldana, Zuzanu Mojžišovú či Inge Vagačovú, spojila osoba autora.

Autori textov v tejto knihe patria do rôznych generácií, líšia sa profesiou, miestom bydliska, no spája ich niekoľko dôležitých momentov: chápu dôležitosť odkazu novembra 1989 pre dnešok; chápu, že tento odkaz a jeho interpretácia pre nové generácie sú krehké; kriticky sa zamýšľajú nielen nad minulosťou, ale aj súčasnosťou a hľadajú východiská pre budúcnosť.

Sociológ a prognostik, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu, vydavateľ Fedor Gál (1945) je tiež zakladajúcim členom Nadácie Milana Šimečku, ktorá sa venuje najmä menšinám. Od roku 2009 sa venuje filmovej dokumentaristike. Okrem filmu Krátká dlouhá cesta, ktorý je príbehom poslednej cesty jeho otca z koncentračného tábora je to tiež dokument Dobré ráno Slovensko o udalostiach novembra 1989 a multimediálny projekt „Pro Natálku“. V súčasnosti pracuje na projekte Vrba – Wetzler Memorial.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fedor Gál #knižné tipy