Gaia de Beaumont: Dobrá výchova

Citlivé dievča z rímskej aristokratickej rodiny žije v nádhernom dome a letá trávi v Normandii a v napoleonskej vile v Toskánsku.

17.03.2019 05:00
debata
zväčšiť Gaia de Beaumont: Dobrá výchova
Gaia de Beaumont Dobrá výchova Gaia de Beaumont: Dobrá výchova

Príbeh, ktorý sa odohráva na prelome 50. a 60. rokov, rozhodne nemá núdzu o podivné postavičky: sofistikovaných príbuzných, ktorí sa stretli s Proustom či Picassom, nádherné tety, hlučné tety, neurotické psy, šialených šľachticov, výstredných umelcov, bezchybných komorníkov, staromódne slúžky, prezidentov a aristokratov a dokonca sa objaví aj princ Charles, ktorý sa pozval do ich toskánskej vily bez toho, aby niekto vedel ako a prečo.

Dobrá výchova je podľa Gainej rodiny prísna výchova s jasným cieľom: Gaia sa vydá a zdvojnásobí rodinný majetok. Dobrá výchova sa zakladá na schopnosti prispôsobiť vlastné pocity tak, aby sme druhým dali pocítiť, že sú výnimoční, aj keď to tak nie je.

Gaia de Beaumont (1951) je talianska spisovateľka, novinárka a prekladateľka. Prispieva do rôznych denníkov a časopisov. Je autorkou desiatky kníh, o. i. životopisu americkej poetky Edny St. Vincent Millayovej.

V talianskom origináli I bambini beneducati (Marsilio 2016). Preložila Adriana Šulíková.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Gaia de Beaumont