Cenu Dominika Tatarku získali organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko

My sme tí, na ktorých sme čakali. To je názov zborníka príhovorov zo zhromaždení Za slušné Slovensko. Okrem nich obsahuje fotografie, text o tom, "kto to celé platil", ale aj doslovy politologičky Oľgy Gyárfášovej a sociológa Michala Vašečku. Za zborník, ktorý vyšiel vlani vo vydavateľstve Artforum, získali v stredu 13. marca Cenu Dominika Tatarku šestnásti organizátori zhromaždení, ktoré reagovali na smrť novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

13.03.2019 17:53
debata (15)
zväčšiť Kolektív autorov: My sme tí, na ktorých sme čakali Foto: Artforum
Kolektív autorov: My sme tí, na ktorých sme čakali Kolektív autorov: My sme tí, na ktorých sme čakali

„Cenu Dominika Tatarku neudeľujeme len za literárne texty. Vždy ide o ocenenie kvalitných textov a takisto ocenenie občianskeho postoja. Kvalita textov pritom znamená rôzne veci. Keď sme cenu udelili knihe Zločiny komunizmu, nešlo o literárnu kvalitu, ale o kvalitu správy. A v tomto prípade nám zase išlo o tú samotnú udalosť – o reakciu na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, to bolo východiskom nášho rozhodnutia,“ vysvetlil pre Pravdu literárny vedec Peter Zajac, ktorý je predsedom poroty Ceny Dominika Tatarku.

„Okrem toho, že kniha obsahuje výber z vystúpení na mítingoch, je aj dramatickou výpoveďou o tom, ako tieto stretnutia vznikali. Je tam fotodokumentácia, vysvetlenie, prečo zrušili míting, ktorý už mali ohlásený, čo sa stretlo s negatívnym ohlasom, a úplne na konci je manifest hnutia Za slušné Slovensko. Tvorí perspektívu toho, o čo im vlastne išlo a ide,“ uviedol Zajac.

Zajac zároveň poprosil výtvarníka Daniela Fischera, ktorý svoj obrazový triptych Singularita venoval Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, či by z neho nespravil dva diptychy, dva dvojobrazy. Oba sú portrétmi zavraždenej dvojice a tohtoroční nositelia ceny sa ich rozhodli venovať rodičom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Prestížnu literárnu Cenu Dominika Tatarku udeľujú od roku 1995 a medzi jej držiteľmi sú Pavel Vilikovský, Dušan Dušek, Tomáš Janovic, Stanislav Rakús, Mila Haugová či Milan Lasica. Jej tohtoročnými držiteľmi sa stali Peter Nagy, Katarína Nagy Pázmány, Juraj Šeliga, Karolína Farská, Veronika Bruncková, Jakub Kratochvíl, Táňa Sedláková, Lukáš Füle, Róbert Martin Hudec, Ján Gálik, Martina Strmeňová, Lea Dobias Hanzelová, Pavol Koprda, Eva Lavríková, Mária Červeňová a Adam Brodanský.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Dominika Tatarku #2018 #Za slušné Slovensko #My sme tí na ktorých sme čakali