Hana Zelinová písala do posledného dychu

Čitateľom priniesla vyše tridsať románov aj knihy pre mládež, je autorkou rozhlasových hier aj televíznych filmov. Jej knihy vyšli v pätnástich jazykoch a písala takmer až do posledného dychu. Spisovateľka Hana Zelinová zomrela pred pätnástimi rokmi.

16.03.2019 12:00
zelinova2 Foto:
Spisovateľka Hana Zelinová počas mladosti.
debata

Alžbetin dvor poznajú nielen čitatelia, ale aj televízni diváci. Najslávnejšie dielo Hany Zelinovej je ságou rodiny Fabiciovcov a zemanov z Turca, spisovateľkinho rodiska. Knižne vyšla ako trilógia pod názvom Alžbetin dvor, Volanie vetra a Kvet hrôzy v 70. rokoch minulého storočia a po desiatich rokoch dostala televízne spracovanie. Dávno? Áno, ale to nie je na škodu. Strhujúci príbeh má čo povedať aj dnešnej generácii. Vďaka rozprávačskému talentu a dokonalej znalosti prostredia v ňom spisovateľka zanechala cenný obraz života v dnes už dávnejších dobách. Nie je to len prostý, hoci tragický ľúbostný príbeh, ale aj kúsok histórie našej krajiny.

Hana Zelinová sa narodila v roku 1914 vo Vrútkach pri Martine a hoci ju osud zavial na východ do Košíc, kde viedla vydavateľstvo prekladovej literatúry Svojeť, a napokon do Bratislavy, celý život nosila svoje rodisko v srdci. Vrútočania z vďaky zo svojej slávnej rodáčky urobili čestnú občianku mesta a ešte za života jej zriadili pamätnú izbu. Dočkala sa však aj iných pôct, popri mnohých literárnych oceneniach jej v roku 2001 udelili štátnu cenu Slovenskej republiky Pribinov kríž I. triedy.

Hana Zelinová bola z generácie, ktorá si po rady mohla chodiť k Elene Maróthy-Šoltésovej či k Božene Slančíkovej-Timrave, zakladateľkám ženskej slovenskej literatúry. A v ženských témach bola ich dobrou pokračovateľkou. Svoj prvý honorár za príspevok do novín dostala ešte ako 12-ročná. Vydala spolu 110 kníh, ktoré preložili do 15 jazykov, vyšli dokonca aj v Braillovom písme. 31 románov, 17 kníh pre mládež, 25 rozhlasových hier, 18 televíznych filmov a inscenácií a jeden celovečerný film – už výpočet jej diel je úctyhodný. A to všetka napriek desať rokov trvajúcemu zákazu publikovania, ktorý si vyslúžila po roku 1948 za to, že sa vo svojej tvorbe neriadila princípmi socialistického realizmu.

Hana Zelinová bola ako spisovateľka aktívna až do vysokého veku a čo je podstatné, až do konca svojej tvorby bola „na pulze dňa“. Nežila v minulosti, ale spracúvala nanajvýš aktuálne témy. Napríklad Ruža so samého dna je príbehom narkomana, ktorý napísala ako 83-ročná! Významnú časť tvorby venovala Zelinová deťom, jej Jakubko z roku 1959 patrí k povinnému čítaniu a po ňom prišli na rad takmer dve desiatky detských kníh. V 60. rokoch pracovala ako redaktorka časopisu Slniečko. So svojimi najmenšími čitateľmi sa rozlúčila o štyridsať rokov neskôr Rozprávkovou studničkou (1999). O popularite medzi deťmi svedčí, že jej kniha Do videnia, Zuzanka vyšla až päťkrát, naposledy rok pred autorkinou smrťou. „Spisovateľ neumiera, kým jeho knihy majú čo povedať čitateľom, uviedla samotná Hana Zelinová.

3 x Hana Zelinová

  • napísala spolu 110 kníh, jej diela sú preložené do 15 jazykov
  • desať rokov mala zakázané publikovať
  • získala Pribinov kríž I. triedy, ktorý sa udeľuje za významné zásluhy o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj republiky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Televízia #spisovateľka #rozhlasová hra #Hana Zelinová