Imro Weiner-Kráľ: Medzi snom a skutočnosťou / Entre Rêve et Réalité

Reprezentatívna monografia predstavuje komplexnú tvorbu Imra Weinera-Kráľa (1901-1978), a to nielen olejomaľbu, ale aj akvarely a kresby.

20.03.2019 05:00
debata
Imro Weiner-Kráľ: Medzi snom a skutočnosťou /...
Imro Weiner-Kráľ: Medzi snom a skutočnosťou Imro Weiner-Kráľ: Medzi snom a skutočnosťou / Entre Rêve et Réalité

Autorkou koncepcie a textu je výtvarná teoretička a kurátorka Dagmar Kudoláni Srnenská, spoluautorkou je vo Francúzsku žijúca dcéra maliara Elise Weiner Kral, ktorá napísala dojímavú spomienku na otca.

Zostavovateľka knihy sa zamerala na menej známe maľby a tak vybrala na reprodukovanie diela nielen z majetku desiatich slovenských galérií, ale vhodne ich doplnila prácami zo súkromných zbierok. Dôležitou súčasťou monografie je kalendárium, fotografie zo života umelca a jeho rodiny, maliarove spomienky na roky strávené doma a v zahraničí, ako aj jeho komentáre k vlastnej tvorbe a výtvarnému dianiu doby, v ktorej žil a pracoval.

Kniha nadväzuje na monografiu z roku 2001, ale neopakuje diela už reprodukované. Na rozdiel od predchádzajúcej publikácie je rozčlenená do deviatich tematických okruhov, ktoré sú uvádzané citáciami autora. Je bilingválna, francúzsko-slovenská.Text preložila do francúzštiny Dagmar Ondrejková v spolupráci s Elise Weiner Kral.

Petrus

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #maliar #monografia #Imro Weiner-Kráľ