Frank Westerman: Čistá biela rasa

Kôň stojaci na zadných je tradičným symbolom víťazstva a veľkosti.

31.03.2019 05:00
debata
Frank Westerman: Čistá biela rasa

Začalo sa to v 16. storočí, kedy sa v habsburských stajniach rozhodli vyšľachtiť koňa, ktorý bude hoden nosiť na svojom chrbte monarchov. Tak vznikli snehobiele lipicany, najkrajšia a najčistejšia rasa. Neobyčajné zviera. Nadzviera.

Holandský spisovateľ cestuje po celej Európe a rozpráva fascinujúci príbeh lipicanských koní, na pozadí ktorého sa zrkadlia vojny, etnické konflikty, história konskej drezúry, ale aj otázky rasy, genetiky a príbehy najväčších objavov v týchto odboroch. Spomeniete si aj na naše lipicany v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach.

Frank Westerman (1964) je holandský spisovateľ, fotograf a reportér. V roku 1992 sa stal zahraničným korešpondentom v Belehrade. Z tohto pobytu vznikol jeho knižný debut Most cez Taru (1994). V roku 1995 sa mu ako jednému z mála novinárov podarilo preniknúť do moslimskej enklávy v Srebrenici. Rekonštrukciou vojnových udalostí v Bosne je jeho kniha Najčernejší scenár (1995). Kniha El Negro (2004) sa venuje koreňmi rasizmu a európskej nadradenosti, ktorá sa prejavuje aj pri poskytovaní rozvojovej pomoci. V súčasnosti vyučuje literárnu reportáž na univerzite v Leidene.

V holandskom origináli Dier, bovendier (Atlas 2010). Preložila Annamária Galová Vrbová.

Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Frank Westerman