Peter Pišťanek: Rivers of Babylon

Knižný debut spisovateľa Petra Pišťanka (1960-2015), román Rivers of Babylon vyšiel v roku 1991, sprevádzaný kultovými ilustráciami Jozefa Gertliho "Danglára", a vzbudil vtedy nebývalý čitateľský a kritický záujem.

05.04.2019 05:00
debata
zväčšiť Peter Pišťanek: Rivers of Babylon
Peter Pišťanek Rivers of Babylon Peter Pišťanek: Rivers of Babylon

Pišťanek v ňom expresívnym jazykom s využitím rôznych štýlových vrstiev opisuje pre slovenskú literatúru netradičné prostredie bratislavského podsvetia, ktoré zaľudňujú postavy drobných i väčších podvodníkov a prostitútok.

Jedinou ambíciou týchto ľudí je spríjemniť si život, čo v ich chápaní znamená oklamať, využiť či zničiť tých ostatných. V tomto svete sa svojou primitívnou a priamočiarou túžbou po moci a peniazoch čoraz viac presadzuje hlavná postava, dedinčan Rácz. Niekde v pozadí týchto činností, ktoré postavám zapĺňajú celý život, sa odohráva revolučná zmena roku 1989.

Inšpiračné zdroje pre tento román nájdeme v tzv. poklesnutých žánroch – aj Pišťanek kladie dôraz najmä na priamočiarosť rozprávania a rýchly spád deja. Namiesto psychologizácie sa prikláňa k extrovertnému typu písania.

Nové vydanie trilógie vychádza s novými obálkami Tomáša Klepocha (1981).

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Peter Pišťanek #nové vydanie #Rivers of Babylon