Roman Holec: Bratislavskí Habsburgovci

Príbeh troch generácií tzv. židlochovicko-těšínskej línie Habsburgovcov v 19. a v prvej polovici 20. storočia.

06.04.2019 05:00
debata (2)
zväčšiť Roman Holec: Bratislavskí Habsburgovci
Roman Holec Bratislavskí Habsburgovci Roman Holec: Bratislavskí Habsburgovci

Podstatná časť života druhej generácie (arcivojvodský pár Fridrich a Izabela) bola spojená s Bratislavou (Prešporkom), keď tvorili vyše dvoch desaťročí najprominentnejších a najbohatších obyvateľov mesta. Vo svojom sídle (dnešný Prezidentský palác) prijímali významných hosti i korunované hlavy vtedajšej Európy, čím mesto na Dunaji dostávali aj do európskych správ.

Najprominentnejšími hosťami boli členovia španielskej kráľovskej rodiny, s ktorými bola táto habsburská línia úzko príbuzensky spojená. Kniha si preto všíma i habsburskú rodinu zo Španielska, ktorá sa potom niektorými príslušníkmi usadila na východnom Slovensku, v Starej Ľubovni. Fridrich bol hlavným veliteľom vojsk monarchie počas prvých rokov prvej svetovej vojny. Tomuto vrcholu kariéry sú zasvätené dve kapitoly. Fridrichove deti prežili svoje rozmanité osudy v rôznych kútoch strednej Európy.

Historik Roman Holec (1959) sa zaoberá dejinami „dlhého“ 19. storočia, jeho špecializáciou sú hospodárske a sociálne dejiny, v súčasnosti najmä dejiny šľachty a environmentálna história. Pôsobí v Historickom ústave SAV, je profesorom histórie na Katedre slovenských dejín Filozofickej fakulty UK.

Marenčin PT

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Roman Holec