Vojtěch Matocha: Prašina

Prašina je tajuplné miesto: temný ostrov uprostred žiariacej Prahy. Nikto nevie prečo, ale v Prašine nefunguje elektrina: nesvietia tu lampy, nejazdia električky a mobily márne hľadajú signál.

11.04.2019 05:00
debata
Vojtěch Matocha: Prašina

V tejto strašidelnej štvrti pátrajú dvaja chlapci a dievča po starobylom tajomstve, ktoré by mohlo zmeniť svet. Ich dobrodružstvo je o to nebezpečnejšie, že musia čeliť partii dospelých, ktorí majú rovnaký cieľ a nezastavia sa pred ničím. Napínavý príbeh blízky štýlu Jaroslava Foglara dopĺňajú ilustrácie Karla Osohu.

Programátor a spisovateľ v jednej osobe Vojtěch Matocha (1989) študoval matematiku a informačnú bezpečnosť. Popri vyvíjaní softvéru pre mobilné telefóny zaujal širokú odbornú aj čitateľskú verejnosť svojou prvotinou Prašina. Napísal knihu, ktorá nadväzuje na úspešnú tradíciu českej dobrodružnej literatúry pre mládež. Čitatelia od 9 rokov tak zažijú susedné hlavne mesto úplne inak. Knižka je nominovaná na literárnu cenu Magnesia Litera 2019. Z českého originálu Prašina (Paseka 2019) preložila Marta Blašková-Maňáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Vojtěch Matocha