Vladimír Petrík: Slovenský intelektuál Alexander Matuška

Východiskom publikácie je fragment rukopisu nedokončenej monografickej štúdie, na ktorej literárny historik Vladimír Petrík pracoval a zamýšľal ju vydať knižne.

12.04.2019 05:00
debata
Vladimír Petrík: Slovenský intelektuál Alexander Matuška

Matuškovské obdobie v jeho výskumnej činnosti trvalo vyše päť desaťročí a Alexandra Matušku vnímal ako tvorcu-intelektuála v konkrétnom čase a priestore.

Zaujímalo ho, aký bol tento slovenský intelektuál a literárny kritik vo vzťahu k ostatným, aký bol vo vzťahu k sebe a vlastnej odbornej profilácii. Matušku nepovažuje za „nejaký žiarivý vzor” a nespochybniteľnú autoritu, ale ukazuje jeho „mravný profil” a „intelektuálnu mohutnosť“. Nedopísanú monografiu dopĺňa výber z Petríkových štúdií a kritických prác, pokrývajúci celé obdobie Matuškovej tvorivej dráhy. Do rúk sa tak čitateľom dostáva príťažlivá ukážka myslenia o slovenskej literatúre a kultúre 20. storočia.

Literárny vedec a historik Vladimír Petrík (1929 – 2017) študoval na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity slovenčinu a literárnu vedu. Po skončení štúdia pracoval v Ústave slovenskej literatúry SAV. Venoval sa najmä výskumu slovenskej medzivojnovej prózy a prózy po roku 1945.

LIC

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Petrík #knižné tipy