Jarná nádielka čítania! Knihy, ktoré stoja za pozornosť

Pozrite si knižné tipy redakcie Pravda.

14.04.2019 12:00
debata
Orgovánové dievčatá

Tri prepletené osudy

V knihe Marthy Hallovej-Kellyovej Orgovánové dievčatá (Ikar) sa pretnú životy troch žien, keď Hitlerove vojská v septembri 1939 vtrhnú do Poľska. Tínedžerku Kašu pošlú do koncentráku Ravensbrück, kde sa mnohé väzenkyne podobne ako ona stanú „Králikmi“, obeťami drastických medicínskych pokusov. Ambiciózna mladá nemecká lekárka Herta Oberheuserová sa ocitne v pasci nacistických tajných operácií a Newyorčanka Caroline Ferridayová má plné ruky práce na francúzskom konzuláte.

Veľká ilúzia

O filmovom zákulisí

Tomáša Berku verejnosť poznala najmä ako klávesistu legendárnej kapely Fermata a znalca bratislavských víl. Teraz však čitateľov oboznamuje so svojou ďalšou profesiou – filmovou scénografiou. Svoje zážitky a pohľad do inak neprístupného zákulisia nakrúcania filmov prináša odľahčenou a vtipnou formou v knihe Veľká ilúzia, ktorá práve vychádza vo Vydavateľstve Slovart.

Bowie: Ilustrovaný životopis

David Bowie netradične

Fanúšikovia kontroverznej hudobnej ikony označujú beletrizovanú biografiu z pera Fran Ruizovej s ilustráciami španielskej výtvarníčky Marie Hesse Bowie: Ilustrovaný životopis (Lindeni) za šperk. Spoznáte muža mnohých tvárí s alter egom Ziggy Stardust – zmes obrovského talentu, nápaditého štýlu aj krehkej duše. Budete mať pocit, že príbeh o životnej dráhe Bowieho počúvate priamo z jeho úst.

Kto chytá v žite

Rebel v novom šate

Knihu Kto chytá v žite J. D. Salingera od jeho vzniku (1951) preložili takmer do všetkých svetových jazykov. Patrí medzi sto najlepších po anglicky písaných románov 20. storočia. Ak ste príbeh 17-ročného Holdena Caulfielda, ktorý sa búri proti rodičom aj pedagógom, doteraz nepoznali, môžete si ho prečítať v novom vydaní od Slovenského spisovateľa.

Cukor a bič

Psychotriler o pomste

Jo Jakemanová v knihe Cukor a bič (Lindeni) píše o trojici žien – exmanželke, súčasnej manželke a milenke, ktoré sa musia spojiť a vytvoriť nečakanú koalíciu proti nebezpečnému manipulátorovi. Dohadom o jeho šialenosti najskôr neveria, keď však začína ísť o život, je jasné, že jediná cesta vpred je pustiť sa do nebezpečnej hry o právo na lepšiu budúcnosť bez manželovho teroru a jeho zvrátených predstáv o láske.

Atlas najčudesnejších prehistorických zvierat

Švédka maľuje čudné zvery

V Ilustrovanom atlase najčudesnejších prehistorických zvierat od Albatrosu spoznáme dávno zabudnuté zvieratá ako šabľozubý tiger, mamut srstnatý, vakovlk tasmánsky či dront nelietavý na fenomenálnych ilustráciách Maje Säfströmovej.

Hilda a trol

Komiks o troloch

Hilda a trol od Lukea Pearsona (vydal Albatros) je jeden z najobľúbenejších svetových komiksov súčasnosti o neposednom modrovlasom dievčatku, ktorého predstavivosť a radosť objímu každú dušu. Býva so svojou mamičkou na samote blízko hôr. Hildin svet je plný fantastických vecí: trolov, obrov, trpaslíkov, kráčajúcich hôr… Vidí, čo iní nevidia alebo ani nechcú vidieť.

Jeff Kinney

Čo má nové Greg?

Aj na jar si možno čítať o snehových prázdninách – v Denníku odvážneho bojka 13 (Ikar). Jeff Kinney mu dal podtitul Snehová bitka. Z ulice sa stane zimné bojisko, decká súperia o územie, stavajú obrovské snehové pevnosti a bránia ich neľútostnou guľovačkou. Greg Heffley a jeho verný kamoš Rowley Jefferson sa ocitnú uprostred najhoršej trmy-vrmy.

Ženy z rodu Springovcov

Príbeh štyroch sestier

Anna Toddová v knihe Ženy z rodu Springovcov (Ikar) rozpráva o štyroch rôznych sestrách, ktoré trápia rovnaké starosti – otec na misii v Iraku a mama skrývajúca tajomstvo. Volajú sa rovnako ako postavy zo slávneho románu Malé ženy – Meg, Beth, Jo a Amy, no Ženy z rodu Springovcov sú drzé, romantické aj teatrálne a každá z nich je stratená v snoch o budúcnosti.

Róbert Beutelhauser

Dejiny s humorom

Súčasnú generáciu školákov, ktorá vyrastá s prstami na obrazovkách, nie je ľahké zaujať knihami. A literatúrou faktu už vôbec nie. Stredoškolský profesor dejepisu Róbert Beutelhauser to však skúsil a podáva žiakom a žiačkam dejiny inak – s humorom! Aj jeho šiesta kniha nazvaná Zbohom monarchia, vitaj republika dokazuje, že to funguje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy