Kniha: Čudesné praveké tvory zaujmú deti i dospelých

Milí čitatelia, v tejto knihe som zilustrovala a predstavila zopár z tisícok neuveriteľných tvorov, ktoré kedysi obývali svet. Niektoré žili už pradávno, iné obývali túto planétu ešte prednedávnom. Dúfam, že sa vám kniha bude páčiť, že sa z nej čosi naučíte a pripomeniete si, aká krásna, komplexná a krehká je história tohto sveta, píše Švédka Maja Säfströmová na úvod svojho Ilustrovaného atlasu najčudesnejších prehistorických zvierat (vydal Albatros).

22.04.2019 05:00
Maja Säfströmová Foto:
Maja Säfströmová pracuje ako architektka a ilustrátorka v Štokholme.
debata

Kniha je mixom nádherných ilustrácií a zaujímavých faktov. Autorka vybrala živočíchy s čudesnými názvami ako Hallucigenia (drobný červovitý organizmus s ostňami na chrbte, dlhý len pár milimetrov, žijúci na dne oceána), Haikouichthys (jedna z prvých rýb na planéte veľká ako palec), Cameroceras (9 metrov dlhý hlavonožec, teda meral toľko, ako keby sa päť ľudí postavilo na seba) či Jaekelopterus (nazývaný aj morský škorpión, najväčší známy morský bezstavovec vôbec). O záhadných tvoroch uvádza pútavé informácie – napríklad, že praveký morský živočích Opabinia mal na hlave päť očí, obria vážka Meganeura mala rozpätie krídel až 75 cm a cicavec Macrauchenia bol cicavec, ktorý vyzeral ako dnešná ťava, ale bez hrbu, zato mal krátky chobot.

Maja Säfström: Ilustrovaný atlas... Foto: Albatros
Ilustrovaný atlas najčudesnejších prehistorických zvierat Maja Säfström: Ilustrovaný atlas najčudesnejších prehistorických zvierat

V knižke objavíte napríklad Dimetrodona, ktorého často nesprávne zaraďujú k dinosaurom, no toto stvorenie vyhynulo 40 miliónov rokov predtým, ako sa prvé dinosaury na Zemi vôbec objavili. A kde sú dinosaury? Maja ich zámerne vynechala, aby dostali priestor iné fascinujúce, no menej známe tvory, ktoré kedysi žili na našej planéte. Dozviete sa tak, že krídla zabezpečovali drontovi nelietavému rovnováhu – ako povrazolezcovi.

Maju Säfströmovú vraj baví vyhľadávať zaujímavosti, na čo jej slúži internet a mnohé encyklopédie. „Samozrejme, veľmi ma teší, keď chcú deti vedieť viac a viac, zvedavosť je výborná vlastnosť,“ hovorí Švédka, ktorá spočiatku neplánovala vydať svoje kresbičky knižne. Publikovala ich len na instagrame, kde sa stali senzáciou, až prišla ponuka na prvú knihu. A Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov získal vo Švédsku cenu Zväzu spisovateľov za debut roka. Svojou knihou síce mierila skôr na dospelých, no myslí si, že ju čítajú najmä dospelí deťom. Vek čitateľov však nijako neobmedzuje, môžu mať pokojne aj sto rokov, odkazuje. Tak hurá do čítania a pozerania!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Atlas #knižné tipy #Maja Säfströmová