Linn Ullmannová: Neklidní

Názov knihy charakterizuje hlavných hrdinov, autorkiných slávnych rodičov – švédskeho režiséra Ingmara Bergmana (1918-2007) a nórsku herečku Liv Ullmannovú (1938).

19.04.2019 05:00
debata
Linn Ullmannová: Neklidní
Linn Ullmannová Neklidní Linn Ullmannová: Neklidní

Zrelá spisovateľka však nezostáva len pri autobiografických spomienkach na život s matkou a prázdninové pobyty u otca na ostrove Farö v Baltickom mori. Rozprávanie balansuje na hrane medzi realitou a fikciou a je – ako sama zdôrazňuje – príbehom románových postáv.

Pôvodný zámer napísať s otcom knihu podľa spoločných rozhovorov zostal nenaplnený, pretože počas tejto práce režisér zomrel. Autorka, ktorej nechýba sebairónia a pokojný nadhľad – aký jej často u rodičov chýbal – potom z črepín autentických nahrávok a vlastných spomienok vytvorila jedinečný román o dospievaní i konci života, ktorý prekračuje hranice žánrov. Knižka žne ocenenia i v podobe literárnych cien.

Nórska spisovateľka a novinárka Linn Ullmannová (1966) sa pripravovala na dráhu baletky a potom študovala anglickú literatúru na New York University. Vo svojej vlasti dnes pôsobí ako popredná stĺpčekárka, publikovala šesť románov.

V nórskom origináli De urolige (Oktober 2015). (česky)

Pistorius & Olšanská

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ingmar Bergman #Linn Ullmannová