Graeme Maxton: Zmena alebo kolaps

„Čelíme ekologickej kríze, ktorá ohrozuje prežitie ľudského druhu a svojím rozsahom a naliehavosťou presahuje naše predstavy,“ píše Graeme Maxton v úvode knihy Zmena alebo kolaps.

21.04.2019 05:00
debata
Graeme Maxton: Zmena alebo kolaps
Graeme Maxton Zmena alebo kolaps Graeme Maxton: Zmena alebo kolaps

„Napísal som túto knihu, aby som vysvetlil, prečo to zašlo až tak ďaleko a zároveň ponúkol nápady, ako problém riešiť. Chcem ľuďom pomôcť pochopiť vážnosť a naliehavosť situácie a vysvetliť, čo sa stane, ak sa nič nezmení. Predísť ešte väčšej katastrofe môžeme len vtedy, ak budeme mať realistický pohľad na prítomnosť i budúcnosť,“ dodáva.

Graeme Maxton (1960) je škótsky ekonóm, člen a donedávna i generálny tajomník Rímskeho klubu. Od prvej správy tohto globálneho think-tanku osobností – Limity rastu, ktorá vznikla v roku 1972 – sa hospodárska politika štátov v ničom zásadnom nezmenila. Ostala závislá od rastu spotreby neobnoviteľných prírodných zdrojov a spôsobila obrovskú deštrukciu životného prostredia. Konzumná civilizácia sa tak dostala do situácie, keď vzájomná synergia globálnych problémov znemožňuje ďalšie pokračovanie vývoja ľudstva. Ľudí čaká radikálne odlišná budúcnosť, než na akú ich tradične pripravuje rodina, školský systém, médiá a reklama…

V nemeckom vydaní Change! Warum Wir Eine Radikale Wende Brauchen (Komplettmedi­a 2018).

PRO

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #klima #životné prostredie #ekológia #Graeme Maxton