Kálmán Mikszáth: Čierne mesto

Klasik maďarskej prózy Kálmán Mikszáth (1847 – 1910) svoju poslednú rozsiahlu románovú fresku (vyšla posmrtne roku 1910) vytvoril na podklade staršej anekdotickej legendy spišskej rodiny Görgejovcov z Hrhova pri Levoči: „za psa richtára a za richtára paloš“.

26.04.2019 05:00
debata
zväčšiť Kálmán Mikszáth: Čierne mesto
Kálmán Mikszáth Čierne mesto Kálmán Mikszáth: Čierne mesto

Autorova románová verzia sa odohráva na pozadí kuruckého odboja proti Habsburgovcom v rozpätí piatich rokov, počnúc novoročnou poľovačkou roku 1700. Romantický začiatok (smrť richtára) a romantický záver (poprava podžupana) tvorí rámec historicky a faktograficky bohatého a neopakovateľného rozprávania o spore a živote slávneho „saského“ spišského mesta a rázovitej spišskej stolice na čele s potomkami nemeckých Sasov. Symbolicky ide vlastne o dva nezmieriteľné, rozdelené svety v jedinom Uhorsku, kde nič nezmôže ani láska spišského Romea a Júlie, mladého richtára, ktorý dal popraviť otca svojej spanilej Rozálie.

Rodák zo Sklabinej v Novohrade označil Uhorsko za domov humoru, ktorý odzrkadľuje charakter jeho rodákov, Maďarov a Slovákov, podľa autora národov, ktoré sa vedia uvoľniť a slobodne myslieť.

V maďarskom origináli A fekete város (1910).

Marenčin PT

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Kálmán Mikszáth