J. D. Salinger: Kto chytá v žite

Jedno z najvýznamnejších diel americkej literatúry minulého storočia bezpochyby poznačila doba jeho vzniku – J. D. Salinger ho publikoval v roku 1951 - no napriek tomu je stále aktuálne.

28.04.2019 16:00
debata
zväčšiť J. D. Salinger: Kto chytá v žite
J. D. Salinger Kto chytá v žite J. D. Salinger: Kto chytá v žite

Autor ho pôvodne napísal ako román pre dospelých, ale vďaka téme tínedžerskej vzbury proti svetu dospelých a živému, slangovému jazyku si ho veľmi rýchlo obľúbila dospievajúca mládež a hlavný protagonista románu a antihrdina Holden Caulfield sa stal ikonou vtedajšej generácie -násťročných.

Postoje mravne čistého tínedžera búriaceho sa proti pretvárke, malomeštiactvu a skostnateným názorom môžu byť aj dnes príkladom a inšpiráciou Román od čias svojho vzniku bol preložený do takmer všetkých svetových jazykov a každý rok sa z neho predá okolo štvrť milióna výtlačkov. V ankete vydavateľstva Modern Library čitatelia zaradili Kto chytá v žite medzi sto najlepších po anglicky písaných románov 20. storočia.

Americký spisovateľ J. D. Salinger (1919–2010) sa preslávil svojím najznámejším románom, známe sú i jeho poviedky o rodine Glassovcov. Žil v ústraní a od roku 1965 nepublikoval. V anglickom origináli The Catcher in the Rhye (1951). Nové slovenské vydanie vychádza v preklade Viery Marušiakovej.

Slovenský spisovateľ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #J. D. Salinger #kto chytá v žite