Dušan Hanák: Hľadanie človeka v globalizovanom svete

V rozsiahlom cykle 152 farebných a čiernobielych fotografií z rokov 2007 - 2017 prináša významný slovenský filmový režisér a scenárista, profesor na Vysokej škole múzických umení Dušan Hanák (1938) humánne a empatické dokumentárne svedectvo o ľuďoch žijúcich na okraji spoločnosti v globalizovanom svete.

04.05.2019 05:00 , aktualizované: 07.10.2019 11:18
debata
Dušan Hanák: Hľadanie človeka v globalizovanom svete

Výtvarne pôsobivé dokumentárne snímky z Angoly, Ruska, Indie a Nepálu, Ekvádora a Peru, ale aj zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Bulharska, Francúzska, Nemecka a Talianska zobrazujú rôznorodosť a charakter obyčajných ľudí v ich autentických prostrediach. Fotografia bola vždy neoddeliteľnou súčasťou Hanákovej fimovej tvorby, za všetky možno spomenúť jeho dnes už klasický dlhometrážny dokument Obrazy starého sveta (1972), kde hrajú kľúčovú úlohu snímky obyvateľov Liptova od Martina Martinčeka, či experimentálny film Variácie kľudu (1966).

Úvodnú štúdiu knižky napísala historička umenia, teoretička a kurátorka Katarína Rusnáková.

Knihu pokrstí v pondelok 7. októbra o 20:30 hodine renomovaný fotograf Alan Hyža v Café Berlinka v rámci pravidelného podujatia Fotopondelky. Fotopondelky sú tematické pravidelné stretnutia fotografov a priaznivcov fotografie. Autori počas nich majú možnosť diskusnou formou prezentovať svoje aktuálne projekty a publikum zasa možnosť naživo sa pýtať a dozvedať sa o procese tvorby.

Októbrový Fotopondelok je venovaný reflexii priestoru Bratislavy. Vďaka pozvaným autorkám Ľube Veleckej, Valérii Zacharovej a Martine Šimkovičovej sa na Bratislavu pozrieme od 60. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Súčasťou večera bude aj krst knihy Dušana Hanáka s komentovaným premietaním fotografií a diskusiou s divákmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Hanák #knižné tipy