Osamelí bežci majú nový cieľ. Festival básne Feliber poetry

„Angažujeme sa za návrat anjelov. Za návrat dobrých anjelov ľudskosti do vašich hláv a citov, úprimnosť tých, čo hovoria, ušľachtilosť úmyslov a mravnú bezúhonnosť činov. Za návrat ľudí k ľudskosti, za ľudský odkaz civilizácii. Za humanizmus.“ Tak znie úryvok z umeleckého manifestu, ktorý pred 55 rokmi vyšiel v prvom čísle časopisu Mladá tvorba.

06.05.2019 08:44
Ivan Štrpka Foto: ,
Jedným z hlavných hostí festivalu bude Osamelý bežec Ivan Štrpka.
debata

Text s názvom Návrat anjelov formuloval na tú dobu provokatívne vyhlásenie troch osobitých autorov, ktorí sa rozhodli vystúpiť proti oficiálnym hodnotám a uniformite komunistického režimu. Vstup básnickej skupiny Osamelí bežci na umeleckú scénu si pripomenie aj 3. ročník festivalu Feliber poetry, ktorý sa od 24. do 26. mája uskutoční v Pezinku a v Modre.

„Náš festival je oslavou poézie vo všetkých jej formách a prejavoch. Tretí ročník je venovaný básnickej skupine Osamelí bežci. Keď v roku 1964 Ivan Laučík, Peter Repka a Ivan Štrpka v Mladej tvorbe uverejnili svoje dva ,manifestyʻ Návrat anjelov a Prednosti trojnohých slávikov, urobili niečo ako literárny prevrat,“ priblížila dramaturgický zámer organizátorka festivalu, spisovateľka Veronika Šikulová, ktorá pôsobí v Malokarpatskej knižnici v Pezinku. O svojej poézii a pocite bežca, ktorý „do behu vkladá všetky svoje ušľachtilé sily a vôľu, aby dosiahol svoj cieľ – zmysel pohybu“, prídu debatovať dvaja pôvodní členovia skupiny – Peter Repka a Ivan Štrpka, ale aj autor, ktorý ich tvorbu dôverne pozná, spisovateľ a publicista Ján Štrasser.

Diskusiu s Osamelými bežcami povedie vo dvoch blokoch režisér Patrik Lančarič. Prvý z nich v piatok od 20. hodiny obsadí Schaubmarov mlyn v Pezinku, druhý sa bude konať o deň neskôr o 19.30 h v Múzeu slovenskej keramickej plastiky v Modre. Bodku za sobotňajším festivalovým programom následne dá koncert skupiny Talent Transport, ktorá sa minulý rok prihlásila o slovo druhým albumom Napospas. A práve do podmanivých tónov muzikantskej symbiózy basgitary (Filip Hittrich), bicích (Marián Slávka), klavíra a občasného spevu (Vladislav „Slnko“ Šarišský) sa pokúsia nájsť cestu aj básnické texty Ivana Štrpku. S jeho osobou sa však spája aj ďalší filmovo-hudobný program. Cez záznam koncertu Dežo Ursiny 70 sa totiž bude v nedeľu večer v modranskom Kine Mier spomínať aj na významného slovenského hudobníka, s ktorým básnika spájala viac ako len úloha textára.

Multižánrovosť podujatia okrem hudobných vstupov podporí aj netradičné festivalové otvorenie – poetická performance akademického maliara Rudolfa Sikoru (Pezinok), ale aj vernisáž výstavy Hore Modrou maľovaná dlážka (Modra), počas ktorej bude kúzlo maľovanej keramiky znásobené vtipnými veršami z hrnčiarskych dielní či modranských pivníc. Prepojenie s malokarpatským regiónom je okrem prezentácie umeleckej tvorby jedným z hlavných cieľov festivalu.

Na festival zavítajú aj básnici z krajín visegrádskej štvorky. Účasť potvrdili napríklad Gábor Lanczkor (Maďarsko), Wanda Heinrichová (Česko) či Olga Stehlíková (Česko). Zástupcov bude mať aj mladá generácia. Svoj pohľad na poéziu priblížia Veronika Dianišková, Ladislav Lipcsei či Michal Tallo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Štrpka #Peter Repka #Feliber poetry #Osamelí bežci