Claire Messud: Dievča v plameňoch

Portrét priateľstva dvoch žien, ktoré sa stretli v materskej škôlke a odvtedy si boli súdené. Julia a Cassie sa poznajú od detstva a delia sa o všetko.

17.05.2019 05:00
debata
zväčšiť Claire Messud: Dievča v plameňoch
Claire Messud: Dievča v plameňoch Claire Messud: Dievča v plameňoch

Spoločnú majú aj túžbu uniknúť z dusivého zovretia svojho rodného mesta, Roystonu v štáte Massachusetts. Ale dospievanie ich načas rozdelí.

Julia je dievča zo strednej vrstvy, jej rodina je súdržná a šťastná. Cassie je v tomto iná: otec jej zomrel, keď bola maličká, a s matkou, ktorá ju vychováva sama, vychádza čoraz horšie. Keď do ich života vstúpi záhadný Anders Shute a zvedie jej matku, Cassie si pripadá nechcená a opustená. A tak sa pod vplyvom hnevu a zúfalej túžby nájsť odpovede na svoje otázky vyberie na cestu, ktorá zničí všetko – ešte aj jej najstaršie priateľstvo.

Messud napísala krásny aj nekonečne smutný príbeh o detstve, priateľstve a ľudských vzťahoch, ale aj odhaľovanie poloprávd a lží, aké si nahovárame sami o sebe. Dozviete sa, že naše výmysly mávajú až príliš reálne dôsledky.

Americká spisovateľka a profesorka tvorivého písania Claire Messud (1966) žije v Cambridgei v štáte Massachusetts. Jej otec bol Francúz narodený v Alžírsku. Napísala niekoľko kritikou oceňovaných románov, za ktoré získala rad cien. Jej prvý román Keď bol svet ešte pokojný (1995) a kniha noviel Lovci (2001) sa dostali do finále PEN/Faulknero­vej ceny.

V anglickom origináli The Burning Girl (W. W. Norton & Company, 2017). Preložila Marína Gálisová.

Inaque

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka