Michal Kšiňan: Milan Rastislav Štefánik

Štefánik patrí bezpochyby medzi najpopulárnejšie osobnosti slovenských dejín. Táto kniha ponúka pohľad na viacero – aj doteraz nespracovaných – stránok jeho života.

19.05.2019 05:00
debata
zväčšiť Michal Kšiňan: Milan Rastislav Štefánik
Michal Kšiňan Milan Rastislav Štefánik Michal Kšiňan: Milan Rastislav Štefánik

Predstaví ho nielen ako organizátora čs. légií, diplomata, astronóma, ale aj ako mladého muža, hľadajúceho svoju cestu životom, či nápadníka žien. Neobchádza ani Štefánikov „posmrtný“ život – zaoberá sa napríklad príčinami jeho veľkej popularity, zneužívaním jeho smrti, premenami v narábaní s jeho odkazom atď.

Kniha obsahuje 25 kópií memorabílií, ktoré pochádzajú z fondu Slovenského národného archívu: napríklad prepis Štefánikovej básne Emílii Chovanovej, ukážku konceptu zo Štefánikovej diplomovej práce, diplom o udelení štátneho vyznamenania rytiera Čestnej légie, list Štefánika T. G. Masarykovi, komunikáciu československých úradníkov tesne po Štefánikovej smrti a mnoho ďalších.

Michal Kšiňan (1983) vyštudoval históriu a francúzštinu. Dizertačnú prácu o Štefánikovi obhájil na parížskej Sorbone a na Historickom ústave SAV, kde aj pôsobí. Je spoluautorom knihy La mémoire conservée du général Milan Rastislav Štefánik dans les archives du Service historique de la Défense (2008, slovenský preklad 2009). Získal viacero štipendií a ocenení, medzi inými aj prestížnu cenu Študentská osobnosť Slovenska za rok 2011.

Druhé vydanie knihy z roku 2012 vychádza v čase stého výročia Štefánikovej tragickej smrti.

Lindeni

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka