Zomrel slovenský spisovateľ Dušan Mitana

Známy slovenský spisovateľ zomrel vo veku 72 rokov.

22.05.2019 09:40
Dušan Mitana. Foto: ,
Dušan Mitana na archívnej snímke.
debata (19)

Správu o jeho smrti priniesla TV Markíza, podľa informácií portálu mal spisovateľ, scenárista a dramatik zomrieť tragicky. Televízia Markíza informovala, že podľa záchranárov utrpel zranenia nezlučiteľné so životom a lekár musel konštatovať smrť.

Dušan Mitana bol jeden z najobľúbenejších a najrešpektova­nejších slovenských spisovateľov, patril medzi prvých autorov experimentátorskej a postmodernistickej prózy v slovenskej literatúre. Z jeho tvorby sú najznámejšie knihy Psie dni (1970), Patagónia (1972), Koniec hry (1984), Hľadanie strateného autora (1991), Návrat Krista (1999), Môj rodný cintorín (2000), Zjavenie (2005). Z poézie potom Krutohry (1991), Maranatha (1996), písal aj scenáre (napr. Plukovník Chabert, A pobežím až na kraj sveta). Práve jeho debutové dielo Psie dni (1970) je dodnes považované za jednu z najlepších zbierok poviedok v slovenskej literatúre.

Prečítajte si rozhovor s Dušanom Mitanom pre Pravdu v roku 2013.

O svojich najobľúbenejších dielach v rozhovore pre Pravdu v roku 2013 povedal: „Pri písaní mám rád všetky svoje knihy, inak by som ich nepísal a nemohol by som dúfať, že čitateľ si tiež niektorú obľúbi. Po dokončení textu je to trochu iné. Niektoré témy si vyžadujú negatívneho, ba priam odporného „hrdinu“, s ktorým sa autor ani čitateľ nemôžu stotožniť, a predsa sú pre mňa aj pre čitateľov také postavy a príbehy veľmi zaujímavé.“

Hovoril aj o pocitoch, ktoré mu písanie prinášalo. „Písanie mi chvíľami dávalo prežiť priam euforický pocit, že spoznávam lepšie sám seba a svet, v ktorom žijem. Veľmi mi to však nepomohlo, lebo profesia spisovateľa ma naučila iba tomu, čo už pred tisícročiami vedel Sokrates: Viem, že nič neviem. Svet je poznateľný a zrozumiteľný iba v predstavách a ilúziách autorov konšpiračných teórií.“

Dušan Mitana na archívnej snímke. Foto: Robert Huttner
spisovatel Dusan Mitana Dušan Mitana na archívnej snímke.

Mitana sa narodil sa 9. decembra 1946 v obci Moravské Lieskové. Vzdelanie získaval v Moravskom Lieskovom a v Novom Meste nad Váhom, kde v roku 1964 zmaturoval na Strednej všeobecnovzde­lávacej škole. Po ukončení vzdelávania pracoval ako robotník, neskôr pokračoval v štúdiu na filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave odbor novinárstvo.

Svoje prvé literárne diela uverejňoval v časopise Mladá tvorba a neskôr i v časopisoch Slovenské pohľady a Romboid. Knižný debut mu vyšiel až v roku 1970, kedy mu vyšla prvá zbierka poviedok. Už na začiatku tvorby sa prejavil ako nadaný rozprávač. Vo svojich dielach zobrazuje grotesknosť životných situácií, ale ľudskú existenciu ako absurditu a život ako sled náhod a tajomnosti, plynulo prelína racionálne s fantazijným, normálne s patologickým či všedné s bizarným, čím vytvára i zo všedných príbehov pútavé čítanie s často neočakávanými zvratmi a závermi.

Na jeho tragické úmrtie zereagoval medzi prvými aj prezident SR, Andrej Kiska, na svojej facebookovej stránke.

V roku 2005 vyšiel Mitanovi román Zjavenie, ktorý bol nominovaný do finále literárnej ceny Anasoft litera (2006). Za rovnaké dielo získal spisovateľ Prémiu Literárneho fondu za rok 2005 a Hlavnú cenu Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska za rok 2005.

Prezident SR udelil v januári 2019 Dušanovi Mitanovi štátne vyznamenanie, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti kultúry, prozaickej tvorby a literárnej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Dušan Mitana