Koniec príbehu (Za Dušanom Mitanom)

S Dušanom Mitanom som sa osobne stretla a rozprávala iba pár ráz, no prostredníctvom tlačeného slova som s ním komunikovala neporovnateľne častejšie.

23.05.2019 08:46
Dušan Mitana Foto:
Dušan Mitana zomrel vo veku 72 rokov.
debata

Vždy pre mňa predstavoval čosi nejednoznačne definovateľné, priam tajomné, dvojpólové. Na jednej strane búrlivácka ostrosť, na druhej jemná, priam zranená duša, vždy však vertikalita v názoroch a citoch. Osobitne sa jeho hlboké a obdivuhodné názory, plné originálnej subjektivity a vysokej vzdelanosti, prejavovali v takých žánroch, ktoré neboli preňho v prvom rade charakteristické. Mitanov múdry pohľad na svet a jeho interpretácia sú typické pre eseje, glosy i odpovede na otázky, v desiatkach rozhovorov majú charakter filozofických zamyslení, miestami dokonca smerujú k žánru poviedkovému.

Takýto dojem som nadobudla i z autorovho najnovšieho rukopisu, ktorý som len pred pár dňami „korektorsky“ skončila a poslala vydavateľovi KK Bagalovi. Vpísala som doň aj poznámky pre autora i gratuláciu k vznikajúcej knihe. Chýbalo vari niekoľko dní, aby si tie poznámky mohol prečítať a text autorsky skorigovať. Už to, žiaľ, nestihol a neurobí.

V tomto bode si opätovne musíme uvedomiť, že dielo, ktoré umelec vytvoril, pretrvá. Mitanov rukopis Nezvestný KK Bagala vydá, kniha pribudne k desiatkam ďalších, ktoré už poznáme a ku ktorým sa mnohí radi vraciame. Dušan Mitana totiž zanechal po sebe príťažlivú tvorbu – zvlášť prózu, ktorá ho zaradila medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej literatúry. Z jeho textov, osobitne zo spomenutého ešte nevydaného rukopisu, dolieha na príjemcu nie depresia, ale melanchólia ako Dušan Mitana viacnásobne „upravoval“ tento výraz, ale možno zachytiť i humor, ba skôr smiech so slzami a trpkosťou. Takáto sémantická viacrozmernosť sa nemohla objaviť v jeho textoch len na základe fikcie, ale musela byť v celej osobnosti Dušana Mitanu. Naňho ako na človeka si bude spomínať istá časť ľudí, ktorí ho osobne poznali, ale Mitanu ako autora budú mať k dispozícii i generácie budúcich čitateľov.

  • AUTORKA JE LITERÁRNA KRITIČKA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Dušan Mitana