Åsne Seierstad: Kníhkupec z Kábulu

Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza reportér do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov.

26.05.2019 05:00
debata

Hrdina jej reportážneho románu dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým.

Autorka strávila štyri mesiace v afganskej rodine a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život. Jej pohľad na každodennosť rodiny je unikátnym svedectvom o spôsobe života, ktorý je pre Európanov takmer nepredstaviteľný. V centre pozornosti stále stojí hlava rodiny – na jednej strane zanietený milovník umenia a kultúrny človek, na strane druhej silne patriarchálne založený despota riadiaci sa prastarými rodovými zvykmi. Knižka rozpráva príbehy zakázanej lásky, dohodnutých manželstiev i obyčajného života pod temnou záclonou každodenného teroru.

Nórska reportérka a spisovateľka Åsne Seierstad (1970) vyštudovala ruskú a španielsku filológiu a dejiny filozofie na Univerzite v Osle. V rokoch 1993 a 1997 pracovala ako korešpondentka v Rusku a Číne. Ako novinárka na voľnej nohe je známa predovšetkým vďaka reportážam z vojnových zón (Kábul, Bagdad, Groznyj), za ktoré získala rad významných novinárskych ocenení. Vydala šesť dokumentárno-reportážnych románov, ktoré odzrkadľujú jej reportérsku prácu v Iraku, Afganistane, Srbsku, Čečensku i Nórsku.

Z nórskeho originálu Bokhandleren i Kabul (Cappelen Damm 2002) preložila Simona Jánošková.

Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Åsne Seierstad