Tip na knihu: Zvláštne znamenie – modré vlasy!

Hilda žije v severskej prírode, uprostred hôr. Býva sama s mamou v malom domčeku, rada kreslí, túla sa po vonku a kamaráti sa s líštičkou, ktorá má malé parohy.

27.05.2019 12:00
debata
Hilda a Trol

Ich dobrodružstvá opísal a nakreslil v komiksovej knihe Hilda a trol Luke Pearson. Je to anglický karikaturista (1987), ktorý sa preslávil komiksami, a to najmä sériou kníh o modrovlasej Hil­de.

Severské lesy sú rovnako krásne ako naše, ale žijú tam iné rozprávkové bytosti a rozprávajú sa iné legendy. Populárni sú najmä trolovia, lesné bytosti. Hilda ich sleduje a kreslí. Na jednom z výletov uvidí kopu kamenia, ktorá jej pripomína postavu trola. Z kamennej hlavy trčí dlhý nos. Hilda s líštičkou si blízko postavia stan a chystajú sa v lese prespať. Sú zvedavé, či sa trol v noci prebudí, a tak mu na dlhý nos zavesia zvonček. Ak sa pohne, zvonček sa ozve. Trolovia sú však na zvončeky mimoriadne citliví, a tak sa od tejto situácie odvinie napínavý príbeh, v ktorom vystupujú aj ďalšie rozprávkové postavičky. Veľký trol sa napokon sám pohne na púť lesom, Hildu až vystraší, ale napokon sa trol ukáže ako charakter.

Príbehy Hildy sú vo svete už známe, vychádzajú vo veľkých vydavateľstvách, deti čakajú na ďalšie pokračovanie. Hilda má modré vlasy, podľa ktorých ju každý hneď spozná. Ničoho sa nebojí a vyhľadáva neobyčajné situácie. Miluje prírodu. Autor Luke Pearson píše a kreslí tieto príbehy s ľahkosťou a dáva do nich aj chlapčenský uhol pohľadu. Hildine príbehy sú tak prekvapujúco jednoduché, nesentimentálne a vecné. Aj keď ide neraz o nadpozemské javy, spisovateľ sa opiera o folklór, ľudovú tvorivosť, a tá poskytuje dosť negýčovej zázračnosti. Tak je to aj s trolmi. V škandinávskej kultúre sú ako živé. Hilda má však aj rôzne iné zážitky. V jednej z najnovších kníh sa vraj presťahujú aj s mamou do mesta. A to bude zasa celkom iný príbeh. Dnešný život ponúka množstvo námetov a Luke Pearson si z nich vyberá tie, ktoré sa dajú spracovať s napätím a s humorom. Je v nich aj boj dobra so zlom. Tieto komiksy sú trocha iné, než sme u nás zvyknutí, ale Hilda je tiež taký „rýchly šíp“. Knižku vydal Albatros.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Luke Pearson