Anton Heretik: Aj humor môže byť niekedy pekne agresívny

Profesor forenznej a klinickej psychológie Anton Heretik pokrstil vo štvrtok podvečer v jednom z bratislavských kníhkupectiev druhé vydanie knižky o psychológii a psychopatológii komiky, ktorá tentoraz vychádza pod novým názvom Humor.

26.05.2019 09:00
debata

Publikácia prináša na 166 stranách päť samostatných kapitol, v ktorých sa autor venuje fenomenológii humoru, teóriám humoru, vzťahu humoru a zdravia, humoru v psychológii a židovským anekdotám. „Sú také veci, ktoré vyzerajú veľmi nevážne, ale preto, že patria k človeku, sú rovnako dôležité, ako tie vážne, tak som si povedal, že dosť bolo agresie, dosť bolo depresie, idem písať niečo, čo je také ľudskejšie a vybral som si humor,“ vysvetlil Heretik.

Profesor forenznej a klinickej psychológie... Foto: Ikar
Anton Heretik Profesor forenznej a klinickej psychológie Anton Heretik má na konte novinku Humor.

Ku psychopatológii komiky pritom podľa vlastných slov prišiel, keď pôsobil ako klinický psychológ na psychiatrii. „Začali sme sa zaoberať tým, ako jednotlivé psychické poruchy ako schizofrénia, depresia či závislosti skresľujú vnímanie humoru aj to, ako človek tomu humoru rozumie, ako ho to zabáva a zistili sme, že tí ľudia majú vo vnímaní vtipov také špecifické odchýlky. To sme začali volať psychopatológia humoru,“ vysvetlil autor, ktorý v knihe tejto problematike venuje i samostatnú podkapitolu.

Ako tvrdí, pokiaľ je humor správne načasovaný, môže fungovať ako vynikajúci terapeutický prostriedok pri liečbe rôznych špecifických porúch. „Pretože humor má neuveriteľne veľa pozitívnych vplyvov, pomáha získať nadhľad pri nejakých ťažkostiach a zlepšuje vzťah medzi terapeutom a klientom. Treba ho však správne načasovať a správne trafiť,“ podčiarkol psychológ, ktorý je okrem novinky o humore tiež autorom knižiek o zle, extrémnej agresii, forenznej a klinickej psychológii či epidemiológii depresie na Slovensku. „Obávam sa, že po predajnosti Zla ma vo vydavateľstve precenili, neviem, či sa Humor bude predávať tak dobre ako Zlo, ale bude pre mňa zaujímavé to sledovať. Bude to taká spätná väzba, čo ľudí viac fascinuje, či tá zlá stránka ľudskej existencie alebo tá humorná. Budem schválne čakať rok, dva, ako ten predaj pôjde,“ poznamenal Heretik.

Ako známy odborník zároveň uznal, dobro a zlo, agresivita a humor podľa neho úzko súvisia a v ľudskom vyjadrovaní sa často prelínajú. „Sú to dve stránky ľudskej povahy, tak ako máme zmysel pre humor, tak je v každom z nás hlboko zakorenená agresivita a je to navzájom prepojené. Dá sa s humorom pozerať aj na také veci ako je vražda a platí to aj naopak, že aj humor môže byť niekedy pekne agresívny. Vieme, že irónia a neprimerane načasovaný humor môže ubližovať, takže sú to veci, ktoré sú podľa mňa v človeku prepojené,“ podotkol psychológ, ktorý už má podľa vlastných slov v tejto chvíli i ďalšie tvorivé plány. „Mám už pár takých penzistických plánov, o čom by som chcel v budúcnosti písať. Napríklad, ak bude moja pani súhlasiť, tak napíšeme knihu o snoch a o tom, ako sa dá s nimi pracovať a chcem napísať aj taký protipól k tej knihe Zlo. Bude sa to volať Dobro a budú to príbehy z psychoterapie o tom, aké dobro sa v človeku skrýva, len k tomu ten dotyčný akoby nemá prístup,“ uzavrel Heretik.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Heretik