Zomrel autor Zdivočenej zeme, chlap s pevnou chrbticou a očami plnými radosti

Vo veku 87 rokov zomrel v stredu spisovateľ, scenárista, prekladateľ a bývalý politický väzeň Jiří Stránský. Je napríklad autorom knihy Zdivočelá země, podľa ktorej vznikol rovnomenný televízny seriál popisujúci povojnové osídľovanie českého pohraničia. Nakrútil ho režisér Hynek Bočan a hlavné úlohy stvárnili Martin Dejdar, Jana Hubinská či Jiří Langmajer.

30.05.2019 10:00
Spisovateľ a bývalý politický väzeň Jiří Stránský. Foto:
Spisovateľ a bývalý politický väzeň Jiří Stránský.
debata

Stránský vo svojich dielach čerpal z vlastných skúseností človeka, ktorý bol za komunistického režimu dvakrát uväznený.

Stránský bol od mladosti zaprisahaným odporcom totalitných režimov. Ako študent gymnázia sa zapojil do májového povstania v roku 1945. Počas komunistickej totality potom zatkli Stránského otca Karla aj brata Jana, a nakoniec aj jeho samotného. V roku 1953 ho odsúdili za vlastizradu a na slobodu sa dostal až v roku 1960 na amnestiu. V prvej polovici 70. rokov ho uväznili znovu. „Mal som šťastie, že som narážal na ľudí, ktorých som si vážil, pretože som v prvom väzení sedel s elitou národa a vyštudoval som tam,“ povedal nedávno pri predstavovaní svojej knihy Štěstí napodruhé.

Napísal niekoľko próz, okrem iného Povídačky pro Kláru, Aukce, Přelet alebo Tichá pošta. Vo svojej najnovšej knihe Štěstí napodruhé nadviazal na súbor poviedok Šťastie z roku 1969. Je tiež autorom scenárov k seriálom a filmom, medzi ktorými sú Tábor Černého delfína, Bumerang či Kousek nebe. Je tiež spoluautorom dokumentu Ztráta paměti a na konte má aj rozhlasové hry, fejtóny a preklady z angličtiny.

Po konci komunistického režimu bol Stránský vedúcim zahraničného oddelenia Českého literárneho fondu, niekoľko rokov tiež predsedom českého PEN klubu a členom Konfederácie politických väzňov. Od februára 2000 až do roku 2006 bol členom Rady Štátneho fondu ČR pre podporu a rozvoj kinematografie. Hoci dostával aj ponuky na vstup do politiky, vždy ich odmietal.

Za svoje dielo aj občianske postoje si vyslúžil množstvo ocenení. V roku 2001 mu prezident udelil medailu Za zásluhy a za dlhoročnú prácu pre skautské hnutie dostal v roku 2011 najvyššie skautské ocenenie – Rad Strieborného vlka. Získal aj medailu Artis Bohemiae Amicis (Priatelia českého umenia), Cenu Karla Čapka, titul Rytiera českej kultúry alebo Cenu Arnošta Lustiga.

Stránského, ktorý sa od detstva venoval skautingu, si pripomenula aj česká skautská organizácia Junák. "Spisovateľ, mukel, chlap s pevnou chrbticou a očami plnými radosti. Skaut telom i dušou do posledného okamihu. Bratu Jíro, už teraz nám chýbaš. Vďaka za to, aký si bol. S láskou a stiskom ľavice, tvoji skauti a skautky. Navždy, " napísala organizácia.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #politický väzeň #Jiří Stránský #Zdivočelá země