Peter Dinuš, kolektív: Október 1917 a súčasnosť

Britský historik Eric Hobsbawm ju považoval za hlavnú udalosť „krátkeho“ 20. storočia, symbolicky končiaceho sa rokom rozpadu štátu, ktorý z Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie vzišiel – Sovietskeho zväzu.

08.06.2019 16:00
debata
zväčšiť Peter Dinuš, kolektív: Október 1917 a súčasnosť
Peter Dinuš, kolektív Október 1917 a súčasnosť Peter Dinuš, kolektív: Október 1917 a súčasnosť

Podobne ako Veľká francúzska buržoázna revolúcia, bola VOSR úsilím o premenu sveta, mobilizovala a do svojho programu na dlhú dobu vtiahla masy ľudí na rôznych kontinentoch. Jej okrúhle výročie bolo vhodnou príležitosťou na reflexiu jej miesta a významu pre emancipáciu širokých vrstiev a ich zápasu za nový typ spoločnosti.

Vedecká konferencia, ktorú v roku 2017 zorganizoval Ústav politických vied SAV, sa usilovala reflektovať závery z diskusií, ktorévedú spoločenskí vedci za posledné štvrťstoročie, priniesť niektoré nové hodnotenia a pohľady na VOSR, problematiku sociálnych konfliktov a spoločenských zmien a zároveň naznačiť možný budúci vývoj a perspektívy radikálnych protikapitalis­tických sociálno-politických hnutí. Niektoré otázky, ktoré boli prednesené na konferencii, prehlbuje a z interdiscipli­nárnych pohľadov bližšie rozpracováva predkladaná monografia kolektívu deviatich autorov.

Zostavovateľ publikácie Peter Dinuš (1970) je riaditeľom Ústavu politických vied SAV.

Veda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka